FOTO: Anka Juričić dobitnica Volonterskog Oskara 2015.

FOTO: Anka Juričić dobitnica Volonterskog Oskara 2015.

U Starogradskoj vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba održana je dodjela nagrade Volonterski Oskar 2015. godine. Stručno Povjerenstvo od zaprimljene 21 nominacije odabralo je tri kandidata za najboljeg volontera Zagreba: Anka Juričić (77), volonterka Doma za starije osobe Trešnjevka, Tomislav Čleković (45), volonter udruge Krila – terapijsko jahanje i Dora Vukušić (24), volonterka udruge Hrabri telefon. Ove godine Povjerenstvo je bilo u sljedećem sastavu: Slavko Navratil, prošlogodišnji dobitnik nagrade Volonterski Oskar, Svea Bielen, predstavnica organizatora natječaja, članica Upravnog odbora VCZ-a i ravnateljica IX. gimnazije, Mateja Petrić, predstavnica Grada Zagreba, Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Sanja Pavičić, predstavnica organizatora volontiranja, koordinatorica volontera u Domu za starije osobe Maksimir i Barbara Vid, predstavnica medija, novinarka Hrvatskog radija (Prvi program).

Dobitnica Volonterskog Oskara 2015. je Anka Juričić.

– Volonter sam biše od 35 godina, veliko zadovoljstvo mi je kad znam da iza mene ostaje kolona mladih volontera koji se raduju volontiranju i zdušno volontiraju. Ugodno sam iznenađena i ovo je priznanje mom radu i cijelom mom timu da smo učinili dobro djelo. – rekal je dobitnica Oskara Ana Juričić.

Ana je bila jedan od prvih volontera zagrebačke Univerzijade 1987. godine. Rođena je 1938. godine, najstarija je volonterka Doma za starije osobe Trešnjevka Zagreb, gdje je u 2015. godini ostvarila oko 760 sati volontiranja. Samo u Domu volontira oko desetak godina. Svakodnevno je aktivno uključena u rad različitih grupa korisnika, gdje nesebično i neumorno animira, pomaže i „daje se“ u radu sa starijima. Volonterski Oskar uručio joj je prošlogodišnji Oskarovac, Slavko Navratil.

Volonter udruge Dodir Slavko Navratil dobio Volonterski oskar

– Došao sam danas ovdje kako bi dobio majicu!- rekao je Tomislav Čleković, treći po broju glasova od ovogodišnjih finalista za Volonterski Oskar.

Tomislav je osoba s intelektualnim teškoćama lišena poslovne sposobnosti. Živi u stambenoj zajednici s još tri osobe kao korisnik Udruge za promicanje inkluzije. Volonter je udruge Krila – terapijsko jahanje i 2015. godine ima odrađenih 227,5 volonterskih sati. Dolazi svaki radni dan u udrugu od 8.00 do 10.00 sati i radi na poslovima odražavanja imanja (izvodi konje iz štale, čisti štalu, hrani konje, čisti konje, istovara sijeno…) i na događanjima udruge (Hrvatska volontira, Dani otvorenih vrata, Međunarodni dani osoba s invaliditetom…)

– Volim konje, ja ih čistim, hranim, volim raditi s konjima,- rekao nam je veselo Tomislav koji je željno iščekivao trenutak kad će dobiti svoju majicu.

Druga po broju glasova za Volonterskog Oskara bila je Dora Vukušić. Dora je dio Hrabrog telefona od 2012. godine. Počela je kao volonterka na savjetodavnoj liniji za djecu i roditelje, a svoj put na Hrabrom nastavila je kao voditeljica preventivnih radionica za djecu u Dječjoj kući Borovje. U 2015. godini Dora je Hrabrom telefonu posvetila 206 volonterskih sati, a od početka volontiranja ukupno 528 volonterskih sati.

– S volontiranjem sam se prvi puta susrela netom nakon upisa na Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Kad je čula što sam upisala, jedna me profesorica potaknula na volontiranje u udruzi roditelja djece s teškoćama PUŽ, s kojom je i sama surađivala. I tu sve počinje. Puno mi je drago što me Hrabri telefon kandidirao za Oskara jer mi brojimo preko 140 volontera i to što me je Hrabri odabrao puno mi znači, a kamo li ne sve ovo drugo!- rekla je Dora Vukušić.

Dodjeli Volonterskog Oskara prisustvovali su  pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih, Maja Vučinić Knežević, pomoćnica pročelnice za socijalnu zaštitu i populacijsku politiku Grada Zagreba, Romana Galić i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Darinko Kosor.

Volonterski Oskar je godišnja nagrada za volontera godine koja se od 2009. dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba. Natječaj se provodi u suradnji s Gradom Zagrebom, Uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te je sufinanciran iz proračuna Grada Zagreba.

Tekst/Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply