Umro liječnik, humanist i političar Slobodan Lang

Umro liječnik, humanist i političar Slobodan Lang

U Zagrebu je u utorak umro dr. Slobodan Lang, profesor na Školi narodnog zdravlja “Andrija štampar” Medicinskog fakulteta, političar i humanist.

Rođen je 1945. godine u Zagrebu gdje je pohađao osnovnu i srednju školu te završio Medicinski fakultet. Doktorirao je i položio specijalizaciju iz socijalne medicine te je bio autor više od 100 stručnih i znanstvenih članaka.

U više od 40 godina dugoj karijeri, uspješno je obnašao brojne visoke dužnosti i funkcije. Bio je posebni savjetnik Predsjednika RH za humanitarna pitanja od 1993. do 2000., zastupnik u Županijskom domu Sabora RH, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova, voditelj hrvatske delegacije u Interparlamentarnoj uniji te član Vijeća Europe.

Nezaobilazni dio Langova životopisa jest njegov humanitarni rad u vrijeme ratova na području bivše Jugoslavije, te sudjelovanje u spašavanja ljudskih života i pomaganja najugroženijima.

Bio je suorganizator konvoja Libertas kojim se listopada 1991. pomoglo odsječenom Dubrovniku, organizirao je zaštitu za prognanike i izbjeglice u Hrvatskoj. Bio je inicijator i predvodnik (zajedno s Hermanom Vukušićem) humanitarnog Bijelog puta pomoći za bolnicu u Novoj Bili u Bosni i Hercegovini.

Temelj djelovanja profesora Langa bilo je prenošenje znanja, povezivanje profesionalaca u praksi te trajno nastojanje da se stvara “djelotvorno znanje”.

Među ostalima, pokrenuo je Prvi hrvatski kongres preventivne medicine te osnovao Hrvatski časopis za javno zdravstvo, čiji je bio urednik. Njegovim je radom grad Zagreb došao na čelno mjesto svjetskog pokreta Zdravih Gradova.

Lang je bio inicijator osnivanja mostarskog medicinskog fakulteta.

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply