Obilazak gradilišta novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb

Obilazak gradilišta novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb

Gradilište novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb, obišli su Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, Andrija Mikulić, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba  i David Gabelica, član Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb d.d..

Novi putnički terminal zasigurno će dati novo naličje hrvatskoj metropoli i pomoći joj da u potpunosti iskoristi svoj potencijal središnje europske destinacije. Cilj je da se novi putnički terminal istakne u regiji svojim suvremenim dizajnom i najnovijom tehnološkom infrastrukturom.

– Moram izraziti zadovoljstvo s onime što sam vidio, ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata trenutno u Hrvatskoj. Naravno da nas veseli da će zračna luka Zagreb, biti nova i reprezentativna. Nova zračna luka promijenit će sliku glavnog Grada i Hrvatske.- rekao je Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Projekt obuhvaća financiranje, projektiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje novog putničkog terminala i povezane infrastrukture u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. Upravljanje i održavanje prometa od 2 milijuna putnika na postojećem terminalu zagrebačke zračne luke i povezane infrastrukture u sklopu 30-godišnje koncesije.

-Kao što ste vidjeli radovi su na vrijeme, zgrada je skroz zatvorena, čak smo i pojedine dijelove počeli grijati, tako da građevinski dio je skoro gotov, sada ide faza ugradnje nove opreme. Kao što je izvorno bilo predviđeno planiramo završetak radova 4.12.2016., a otvaranje nakon testiranja sve opreme u prvom tromjesečju 2017. godine.- rekao je David Gabelica, član Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb d.d.

Novi terminal gradi se u dvije faze – početna Faza 1 i Faza 2 koja nastupa s vremenom (kad se stvore uvjeti godišnjeg povećanja broja putnika iznad 5 milijuna godišnje).

– Ova zgrada kao takva može primiti 5 000 000 putnika i kada promet dosegne preko 5 milijuna putnika tada ide tzv. faza 2 gdje će se dijelovi s lijeve i desne strane mora produljiti za 8 milijuna putnika iako je središnji dio kapacitiran za 8 milijuna putnika i on se ne dira. –  rekao je David Gabelica, član uprave Međunarodne zračne luke Zagreb

Planirani završetak radova biti će u prosincu 2016. godine, a  datum otvaranja sadržaja zračne luke,  planira se u prvom  kvartalu 2017. godine.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply