Bruni Šimleši nagrada “Vesna Andrijević Matovac – VAM”

Bruni Šimleši nagrada “Vesna Andrijević Matovac – VAM”

Piscu Bruni Šimleši uručena je u subotu godišnja nagrada “Vesna Andrijević Matovac – VAM” za izniman doprinos afirmaciji borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj, senzibiliziranja javnosti i podizanja svijesti o borbi protiv te bolesti.

 U obrazloženju nagrade za 2015. ističe se da Šimleša  kao javna osoba, podržava preventivne akcije i na taj način potiče osvještavanje javnosti i daje podršku skrbi za bolesnice. Također nekoliko emisija “Svaki dan, dobar dan” posvetio je upravo ženama oboljelima od raka dojke naglašavajući važnost prevencije i psihosocijalne skrbi za oboljele i članove obitelji. Kao prijatelj je velika potpora tijekom liječenja osobama iz svog prijateljskog kruga.

Nagradu “Vesna Andrijević Matovac – VAM” od 2011. dodjeljuje Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja “SVE za NJU!”, u spomen na svoju prvu predsjednicu po kojoj nagrada i nosi ime, za doprinos u borbi protiv raka dojke, osvješćivanja javnosti o potrebi prevencije i skrbi za oboljele. Tu su nagradu dosad dobile posthumno Vida Borš, te Mandica Pavelić, Paula Bobanović i Marija Hrašćanec.

Pokrovitelji nagrade VAM za 2015. su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i zagrebačka Gradska skupština.

Bruno Šimleša je prvi muškarac koji je dobio tu nagradu, a  predložila ga je Ljiljana Pranjić, koja se 16 godina bori s rakom dojke, a Bruno joj je, kako je rekla, zadnjih deset godina podrška u njezinoj borbi.

Nagradu koja se sastoji od novčanog dijela – dvije tisuće kuna, statue grčke božice Nike i plakete,  Šimleši su na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici uručile predsjednica udruge “SVE za NJU!” Almenka Balenović i Nika Matovac, članica Upravnog odbora te udruge i kćerka pokojne Vesne Andrijević Matovac. Dobio je i knjigu “Žena s ružičastom vrpcom” u kojoj su objavljene kolumne koje je Vesna Andrijević Matovac pisala za Croatian Medical Journal. Knjiga je svjedočanstvo žene koja se borila s rakom dojke deset godina.

Šimleša je novinarima izjavio da se osjeća neizmjerno ponosno, a posebno mu je drago što mu je nagrada došla od udruge “SVE za NJU!”, čiji rad, rekao je ima kombinaciju s jedne strane stručnosti, a s druge strane topline, ljudskosti i plemenitosti.

U ime pokroviteljice nagrade – predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, na svečanosti se u Staroj gradskoj vijećnici obratio njezin izaslanik dr. Veljko Đorđević koji je istaknuo kako je Vesna Andrijević Matovac, po kojoj nagrada nosi ime, imala hrabrosti kriknuti u trenutku kad su mnoge institucije šutjele o psihoonkologiji, o psihološkoj pomoći oboljelim ženama. Podsjetio je da rak dojke postaje kronična bolest te kako je na struci da se zajedno s udrugama bori za kvalitetu života i dugovječnost

Dr. Đorđević je poručio kako predsjednica Republike podržava sve ovakve inicijative koje će pridonijeti poboljšanju zdravlja, kvaliteti zdravlja, a osobito zdravlja žena te je u ime predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prenio čestitke nagrađenome Šimleši i udruzi.

Predsjednica udruge “SVE za NJU!” Almenka Balenović rekla je kako je udruga osnovana 2008. te je aktivna u prevenciji i humanitarnom radu, a sve u cilju borbe protiv karcinoma dojke, ali i drugih karcinoma. Podsjetila je da je 2010. unutar udruge otvoren Centar za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka gdje se ženama pomaže u najkritičnijim situacijama koje se pojavljuju tijekom početka bolesti, liječenja i rehabilitacije.

Svake godine u Hrvatskoj od karcinoma dojke oboli oko 2500 žena, a umre oko 1000 žena. Od karcinoma vrata maternice svake godine u Hrvatskoj oboli oko 350 žena, a premine oko 100 žena, kazala je.

Nakon svečanosti dodjele nagrade, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priredio je domjenak u palači “Dverce”.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply