GRADSKA SKUPŠTINA: zastupnici donijeli odluku o izmijenjenom radnom vremenu ugostiteljskih objekata

GRADSKA SKUPŠTINA: zastupnici donijeli odluku o izmijenjenom radnom vremenu ugostiteljskih objekata

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su u četvrtak odluku o izmijenjenom radnom vremenu objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge.

 Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić pojasnila je da se radno vrijeme ugostiteljskih objekata mijenjalo jer se promijenio zakon o ugostiteljskoj djelatnosti pa je postojeću odluku bilo nužno uskladiti sa zakonom.

Granice turističke zone zadržane su kako je bilo i u odluci prije, a zadržane su i odredbe za radno vrijeme terasa identične radnom vremenu ugostiteljskih objekata u turističkoj zoni – do dva sata ujutro. Prije su mogli raditi do 24 sata.

Rad ugostiteljskih objekata u nenaseljenim područjima, 500 metara od naseljenih područja, je od 0 do 24 sata.

Objekti jednostavnih usluga u kiosku, u nepokretnom ili priključnom vozilu, u šatoru, objekti jednostavnih brzih usluga mogu raditi od 06 do 04 sata.

Catering objekti i objekti jednostavnih usluga na klupi i na kolicima ili sličnim napravama takođerv mogu raditi od 06 do 24 sata.

Mijenja se propisivanje uvjeta pod kojima ugostiteljski objekti u tzv. turističkoj zoni mogu raditi do dva sata ujutro. Oni moraju imati rješenje o udovoljavanju zaštite od buke u noćnim uvjetima rada, što je dosad bilo propisano zakonom o zaštiti od buke.

Objekti na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima unutar kojih se pružaju ugostiteljske usluge smještaja mogu raditi od 0 do 24 sata, a objekti unutar kojih se pružaju ostale ugostiteljske usluge mogu raditi od 06 do 24 sata.

Gradonačelnik Zagreba može, po službenoj dužnosti, rješenjem odrediti raniji završetak radnog vremena za dva sata ugostiteljskim objektima iz skupine “restorani” i “barovi” koji sukladno zakonu mogu raditi od 06 do 24 sata. Dosad je gradonačelnik mogao skratiti vrijeme u turističkoj zoni, sad može i u drugim područjima.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply