MILAN BANDIĆ: Građani će iz mjeseca u mjesec plaćati sve manje račune za odvoz otpada

MILAN BANDIĆ: Građani će iz mjeseca u mjesec plaćati sve manje račune za odvoz otpada

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u srijedu kako će građani svakih šest mjeseci odvoz otpada plaćati manje, a na proljeće će se otpad, umjesto tri puta, odvoziti dva puta tjedno.

Ususret sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine na kojoj je glavna točka dnevnog reda otpad, Bandić je na konferenciji za novinare istaknuo kako se u gradu danas odvaja pet puta više otpada nego prije deset godina te da su napravljeni pomaci, ali još uvijek ne dovoljni.

– Najvažnije je da od studenoga nitko ne plaća isti račun, nego manji i plaćat će iz mjeseca u mjesec sve manji i svakih šest mjeseci ćemo podvlačiti i slati manje račune”, kazao je gradonačelnik Bandić i dodao da će se na proljeće otpad odvoziti dva, a ne tri puta tjedno. Upozorio je da će se zbog toga pojaviti višak zaposlenih u Čistoći.

Upitan kako komentira što je po podacima Europske komisije Zagreb od svih europskih metropola najgori u odvajanju otpada, jer odvaja tek jedan posto, rekao je da Zagrebu neće problem riješiti Europska komisija niti list koji je to objavio nego će ga riješiti grad. Ustvrdio je da građani od studenoga 2015. to već osjećaju smanjenjem računa od tri do 30 posto te da će se pomak iz mjeseca u mjesec sve više osjećati. Pozvao je građane da što više odvajaju otpad. 

Rekao je da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Gradu Zagrebu nabavio pola kanti koje nisu trebali, iako su im napisali koje trebaju.

– Jedino što je Vlada koja je otišla napravila i 100-posto izvršila je da je Fond potrošio sve pare za kante i ekološku infrastrukturu. Tu su 100-posto realizirali, a zašto, pitajte njih,- rekao je Bandić je i dodao da bi Zagreb imao kante za otpad svih zapremnina da im bivša Vlada nije uzela 100 milijuna eura.

Podsjetio je da grad ima rok da do 31. prosinca 2018. zatvori odlagalište otpada “Jakuševec” i napravi Centar za gospodarenje otpadom. Najavio je da će ključni sastanak imati sutra s ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem. Očekuje iskorak novog ministra te da se struka i javnost “pomire”.

Bandić je optužio bivšu Vladu Zorana Milanovića da nije donijela potrebne dokumente, dok je s druge strane tužila grad za odlagalište otpada “Jakuševec”.

Podsjetio je kako je s bivšom ministricom zaštite okoliša Mirelom Holy dogovorio da će se napraviti regionalni centar za gospodarenje otpadom, no nakon nje je došao ministar Mihael Zmajlović koji je, kako kaže, to prekrižio, županija je u međuvremenu iskočila iz igre pa su danas opet na početku.  

Na upit hoće li odustati od gradnje spalionice otpada, rekao je da je za sada u planu centar za gospodarenje otpadom na Resničkom Rukavcu, gdje će napraviti mehaničko-biološku obradu (MBO) i energanu. No, dodao je da su otvoreni i za druga rješenja ako su bolja.

– Mi ne smijemo pogriješiti u tri stvari – u tehnologiji, u kapacitetu i u modelu financiranja. Ali, to bez resornog ministarstva ne možemo napraviti,- poručio je Bandić.

Dvojicu građana koji su od Visokog upravnog suda zatražili ocjenu zakonitosti gradske odluke vezano za odvoz miješanog komunalnog otpada Bandić je nazvao filozofima.

– Filozofi su različito tumačili svijet, a mi moramo problem riješiti. Nešto što se stvaralo 50 godina ne može se preko noći promijeniti kad je u pitanju ekološka osvješćenost i ekološka kultura-, kazao je Bandić i dodao da treba nabaviti dovoljno ekološke infrastrukture te privoliti građane da odlažu otpad.

Tekst: HINA/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply