DAVOR BERNARDIĆ: Građani plaćaju odvoz otpada i odvoz zraka iz prazne kante!

DAVOR BERNARDIĆ: Građani plaćaju odvoz otpada i odvoz zraka iz prazne kante!

Uoči sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba koja će se održati u četvrtak, 18. veljače, zagrebački SDP je organizirao konferenciju za medije. Pred novinare su došli Zvane Brumnić, gradski zastupnik SPD-a u Skupštini Grada i predsjednik gradske organizacije SDP-a Davor Bernardić.

Na Dnevnom redu predstojeće Skupštine je i izvješće o odvojenom prikupljanju otpada, odnosno izvješće u sustavu raspolaganja otpadom u Gradu Zagrebu koja je prema riječima Bernardića najvažnija tema.

– Svima je jasno da je Zagreb po sustavu odvojenog prikupljanja otpada zadnja europska metropola. Prikuplja tek 1% od ukupnog otpada, dok primjerice Ljubljana prikuplja 55%, a u našoj domovini  postoje uspješni primjeri odvojenog prikupljanja otpada, primjerice Krk, – izjavio je na početku konferencije za medije Davor Bernardić.

Prema riječima Bernardića ono što je najvažnije sustav podvojenog prikupljanja otpada treba biti olakšan, a nikako otežan.

– Grad Zagreb ima 200 zelenih otoka, puta tri kante za odvojeno prikupljanje, metala, plastike i papira, a to je sasvim nedovoljno. Mi smo milijun puta upozoravali Gradsku upravu i gradonačelnika da se kod kontejnera gdje građani bacaju komunalni otpad, postave kante za odvojeno prikupljanja otpada. Ako se to ne napravi, građani neće biti motivirani i sigurno neće ići 15 minuta do mjesta gdje su postavljeni kontejneri za reciklažu!- rekao je Bernardić.

Potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić je još rekao kako je iz izvješća apsolutno vidljivo da se ništa kad je u pitanju sustav odvojenog prikupljanja otpada nije napravilo.

– Zagrepčani ne samo da nisu motivirani, nego deset mjeseci traje neusklađenost sa zakonom, a počela je naplata otpada prema volumenu u kantama koje su prevelike. Sada plaćaju odvoz otpada i odvoz zraka iz prazne kante. To je ono što se plaća u ovom trenutku. Društvo koje ne brine o okolišu, je društvo koje ne brinie o ljudima, nema budućnost, i nema perspektivu! – kazao je Bernardić.

Na kraju konferencije za medije, kao i na svim dosadađnjim konferencijama, Davor Bernardić je uputio pitanje predsjedniku Gradske skupštine Darinku Kosoru:

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto/Video: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

 

 

Leave a Reply