TOMISLAV STOJAK: „Za strateške razvojne projekte Zagreba treba koristiti europske fondove“

TOMISLAV STOJAK: „Za strateške razvojne projekte Zagreba treba koristiti europske fondove“

Sedmi po redu „Zagrebački razgovori“ s gradskim zastupnikom i potpredsjednikom zagrebačkoga HNS-a Tomislavom Stojakom održani su ove subote u samoj blizini Trešnjevačkoga placa. Kroz razgovor s gradskim zastupnikom otvorena su važna pitanja i istaknuti problemi s kojima se susreću stanovnici Trešnjevke.

Stanovnicima Trešnjevke svakodnevicu prije svega otežavaju prometni problemi, posebno oko Trešnjevačkog trga. Tramvajsko stajalište na Trešnjevačkom placu prema središtu grada po mišljenju građana treba premjestiti jer se stvaraju ogromne gužve, a postavljeno je također pitanje uređenja ugibališta i nadstrešnica. Jedno od najvećih problema je i pitanje parkiranja oko Trešnjevačkog placa, a i sama tržnica nije uređena kako bi trebala biti.

„Parkiranje je problem na cijeloj Trešnjevci. Postoje zone na kojima bi se trebala napraviti nova parkirna mjesta. Garaža kod Doma sportova olakšala bi problem parkiranja u ovome dijelu grada. Nažalost, sredstava za ovakve projekte u proračunu trenutno nema, a grad ih ne planira raditi putem javno-privatnog partnerstva ili europskih fodova što bi bilo rješenje“, istaknuo je Tomislav Stojak.

Građane je zanimalo također pitanje Remize. „Remiza je napravljena u vrijeme kad je Zagreb bio puno manje raširen i ona je danas dio naselja što ne bi trebala biti. Postoje planovi da se ona iseli na područje Prečkog te da tamo ZET ima spremište tramvaja i svu potrebnu infrastrukturu, a da se područje sadašnjeg spremišta urbanistički riješi i postane jedan dio naselja ugodan za život“, rekao je Tomislav Stojak. „Problem prometnog koridora mora se početi čim prije rješavati. Nažalost, gradski zastupnici nisu upoznati s prometnom studijom Grada Zagreba i ne znamo što gradska uprava planira po pitanju rješavanja pojedinih prometnih problema“, naglasio je Stojak.

Prazni gradski prostori još su jedan od velikih problema posebno na području Trešnjevke jer ih Tratinska i Ozaljska ulica broje na desetke. „HNS Grada Zagreba već godina pokušava ukazati koliko je važno da se prazni gradski prostori stave u funkciju“, govori Stojak koji također smatra da Grad Zagreb treba koristiti sredstva iz europskih fondova za bitne strateške razvojne projekte kako bi mu više novca ostalo za manje projekte koji su važni za svakodnevni život građana Zagreba. Istaknuto je kako na području Trešnjevke zadnjih 29 godina od dovršetka Jaruna 1987. nije postojao ni jedan veliki investicijski projekt.

Kao problemi Trešnjevke istaknuti su jako loše stanje zgrade gimnazije i ekonomske škole te pješačkih mostova preko potoka Kustošak i pitanje uređenja kultne zagrebačke dvorane „Doma sportova“ i Zagrebovog stadiona.

Podsjetimo, „Zagrebačke razgovore“ Tomislav Stojak pokrenuo je radi otvaranja komunikacije građana s njihovim predstavnicima u Gradskoj skupštini. „Zastupnici moraju biti na usluzi građanima za rješavanje njihovih problema. Nažalost, postoji jako velik prostor nesuradnje građana s gradskim upravnim tijelima koja ne odgovaraju građanima na njihova pitanja i ne pomažu u rješavanju problema. Problemi prikupljeni od građana, prezentiraju se gradskim tijelima i traže se konkretna rješenja“, rekao je Tomislav Stojak.

Foto: ZNA/HNS Zagreb

Leave a Reply