“Seljačka buna 1573. – Bitka kod Stubice” u subotu u Donjoj Stubici

“Seljačka buna 1573. – Bitka kod Stubice” u subotu u Donjoj Stubici

Tradicionalna manifestacija “Seljačka buna 1573. – Bitka kod Stubice”, kojom se želi oživjeti vrijeme 16. stoljeća i prikazati veliku “bitku nad bitkama” održat će se u subotu, 13. veljače, u Donjoj Stubici, a ulaz na manifestaciju je slobodan, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Zagorskoj kući.

 Direktorica ureda Turističke zajednice Donje i Gornje Stubice Kornelia Vnučec, u ime organizatora , podsjetila je kako je Gupčev kraj poznat po povijesnom događaju – velikoj Seljačkoj buni iz 1573. godine te po vođi bune Matiji Gupcu.
 Manifestacijom “Seljačka buna 1573. – Bitka kod Stubice” žele prikazati tu “bitku nad bitkama” u kojoj će sudjelovati 250 statista u srednjovjekovnim kostimima seljaka i feudalaca, naoružani mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima.
 Njihov je cilj vjerno prikazati završnu bitku na stubičkom polju 1573. godine.
 Uz glavnu bitku, bit će organiziran i bogat kulturno-glazbeni program, srednjovjekovni sajam, radionice i igraonice te bogata gastronomska ponuda.
 Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici posjetitelji će 13. i 14. veljače od 10 do 17 sati moći obići uz 50 posto popusta, a 13. veljače od 9 do 24 sata kupanje u termama Jezerčica bit će uz 15 posto popusta.
 Vnučec je najavila da će se u Donjoj Stubici 13. veljače u 12,30 sati ispred crkve Presvetog Trojstva okupiti pobunjeni seljaci. Zatim će u povorci krenuti do seoskog imanja Majsecov mlin  gdje će početi spektakularna “Bitka kod Stubice”.
 Od 16 sati do 23 sata održat će se Buna party na kojem će nastupiti La GEf, Picksiebneri, Fifty G i DJ Goc, a održat će se i After buna party.
 Manifestacija će početi u 9 sati 46. planinarskim pohodom “Stazama Gupčevih puntara” u organizaciji planinarskog društva “Stubičan”, a u Muzeju seljačkih buna održat će se radionica “Upoznajte srednjovjekovno oružje”.
 U  Parku Jure Stubičanca bit će srednjovjekovni sajam uz ponudu zagorskih specijaliteta te zabavni program Kulturno-umjetničkog društva Stubica.
Manifestacija “Seljačka buna 1573.” važna za Krapinsko-zagorsku žipaniju
 Vnučec je rekla kako je manifestacija od velike važnosti ne samo za Gupčev kraj već i za cijelu Krapinsko-zagorsku županiju, koja je Seljačku bunu uvrstila u top manifestacije županijskog interesa. Iz godine u godinu posjećuje je sve više turista, a raste i broj sudionika i sadržaja. Prošle godine posjetilo ju je više od 6000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.
 O važnosti i kvaliteti te manifestacije govori i priznanje za zlatnim znakom, odnosno prvo mjesto u kategoriji “Manifestacije i događanja – prikaz povijesnih događanja, legendi i priča” koje je prošle godine Udruga hrvatskih putničkih agencija i magazin Way to Croatia u sklopu godišnjih nagrada Simpley the Best dodijelila Udruzi “Družba vitezova zlatnog kaleža” i Turističkoj zajednici područja Donja Stubica i Gornja Stubica.
  Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  najavio je da će Grad za  Zagrepčane koji žele posjetiti tu manifestaciju organizirati besplatni prijevoz, izvanrednu autobusnu liniju Glavni kolodvor-Stubica, u subotu cijeli dan. Posjetitelji će se moći prevesti i vlakom koji polazi u 10 sati, za simboličnih pet kuna.
Tekst: HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply