Gradonačelnik Bandić otvorio jubilarni peti festival kave i čokolade Zagreb Coffe & Chocofest

Gradonačelnik Bandić otvorio jubilarni peti festival kave i čokolade Zagreb Coffe & Chocofest

Jubilarni peti festival kave i čokolade Zagreb Coffee & Chocofest otvoren je u četvrtak na Trgu bana Josipa Jelačića, a organizatori kao i prethodnih godina očekuju oko 100.000 posjetitelja, te su pozvali građane da “dođu, kušaju, slikaju, pjevaju, čitaju i zaljube se u sva lica kave i čokolade”.

Od 11. do 14 veljače festival “u duhu kave i čokolade” bit će nezaobilazna destinacija ljubitelja slatkih užitaka. Kroz različite promocije, radionice, prigodnu prodaju proizvođači će predstaviti svoje proizvode i umijeće, ali i trendove u gastronomiji i industriji kave i čokolade.
Festival je otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kazavši da je čokolada gotovo jednako važna kao i ljubav. “Neka ova čokoladna rapsodija krene, a na Valentinovo dođite na festival sa svojim najmilijima kako biste se slikali pred tri metra velikim srcem”, rekao je.
Pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić istaknuo je kako je festival dio urbane zagrebačke kulture, na kojem se posjetitelji mogu bolje upoznati s karakteristikama slastica. Dodao je kako zagrebački, požeški i osječki proizvođači rade sjajnu čokoladu. “Kraš, Zvečevo, Mikado svjetle i tamne čokolade pravi su izbor uz dobar Franckov espresso”, rekao je.
“Često se može čuti zabluda da sve slatko nije zdravo, međutim ovdje ima mnogo proizvoda koji su slatki, zdravi i pravi. Naši se sugrađani stoga na festivalu mogu upoznati s tajnama čokolade”, kazao je Lovrić dodavši da manifestacija poboljšava turističku ponudu i postaje jednom u nizu po kojima Zagreb postaje prepoznatljiv u svijetu.
Direktorica festivala Sanja Bančević Medenica najavila je 30 izlagača iz Mađarske, Slovenije, Austrije, Italije i Hrvatske istaknuvši da je kroz sve njegove godine festival posjetilo oko pola milijuna ljudi.
“Na festivalu će se predstaviti čokolade u svim oblicima i bojama, crne, bijele, tekuće, sirove… I od kave se može stvarati umjetnost, pa će posjetitelji to moći vidjeti i kušati talijanske, austrijske, slovenske kave. Neki izlagači su počeli spajati vino i čokoladu, okuse koji se tradicionalno ljube, što je u svijetu poprilično popularno. Moći ćemo vidjeti različite tehnike spajanja okusa, tamna čokolada ide s jačim crnim vinom, dok se bijela obično spaja s bijelim vinima”, objasnila je.
Posjetitelji će moći premijerno na hrvatskom tržištu uživati u kavama bečkog brenda Helmut Sacher. Moći će probati savršeni espresso, okušati se u latte artu, uživati uz koktele od kave i zaigrati nagradne igre, a održat će se i degustacija i prodaja odabranih vina u idealnom spoju s čokoladama.
Tekst: HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply