ZOIM: Sedmero hrvatskih sportaša otišlo u Lillehammer

ZOIM: Sedmero hrvatskih sportaša otišlo u Lillehammer

Sedmero hrvatskih sportaša koji će predstavljati našu zemlju na 2. Zimskim olimpijskim igrama mladih (ZOIM) kojima je od 12. do 21. veljače domaćin Lillehammer, u srijedu su otišli put Norveške, a sa željama da ostvare što bolje plasmane i da se zabave u Zagrebu su ih ispratili čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

Alpski skijaši, 16-godišnja Lana Zbašnik i 17-godišnji Samuel Kolega, propustili su konferenciju za medije, jer su odlučili iskoristiti povoljne vremenske uvjete za još jedan trening kako bi što spremniji dočekali nastup u Lillehammeru, gdje će se uz njih, u što boljem svjetlu pokušati prikazati nordijci 16-godišnja Gabrijela Skender i 15-godišnji Jakov Hladika, 17-godišnji biatlonac Mislav Petrović, 15-godišnji snowboarder Tino Stojak i 17-godišnja Karla Šola koja će nastupiti u monobobu.

“Sportski rezultati nisu u prvom planu, ali naravno da svatko od natjecatelja želi pobijediti. Želimo vam da osvojite koju medalju, odnosno da ostvarite svoje ciljeve i vratite se zadovoljni. Želim da se i dobro zabavite, jer je i to svrha vašeg odlaska u Lillehammer”, poručio je mladim sportašima predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, a puno sportskih uspjeha poželio im je i glavni tajnik HOO-a Josip Čop naglasivši edukativnu dimenziju Zimskih olimpijskih igara mladih.

Na premijernom izdanju ZOIM-a, održanom 2012. u austrijskom Innsbrucku hrvatska delegacija imala je 21 člana, od čega su njih devetoro bili natjecatelji, dok je ekspedicija za Lillehammer siromašnija za pet članova ukupno te za dva mlada sportaša. Šefica hrvatske misije u Norveškoj je Petra Nosso, a za svoju Mladu veleposlanicu u Lillehammeru HOO je izabrao alpsku skijašicu Tamaru Zubčić, koja će sportaše pratiti kroz brojne kulturne i obrazovne sadržaje posvećenih olimpizmu, društvenoj odgovornosti, razvoju vještina te zdravom načinu života.

U Lillehammeru se očekuje nastup oko 1.100 sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz 71 nacionalnog saveza, a oni će se natjecati u 70 sportskih disciplina sportova i sportskih grana koje su u programu ZOIM-a. Svečano otvaranje Igara bit će upriličeno u petak, 12. veljače, s početkom u 19 sati, a održat će se u doskočištu skijaške skakaonice Lysgardsbakkene. Sjajna norveška skijašica-trkačica Marit Bjorgen će donijeti olimpijsku baklju i predati je norveškoj princezi Ingrid Alexandri koja će upaliti plamen, baš kao što je to 1994. godine na Zimskim olimpijskim igrama učinio njezin otac krunski princ Haakon.

Prva natjecanja započet će već u petak, a prvi nastupi mladih hrvatskih sportaša na rasporedu su u subotu 13. veljače, u alpskom i nordijskom skijanju.

Tekst/Foto: HINA

 

Leave a Reply