UNICEF poziva na sustavno rješavanje problema nasilja u hrvatskim školama

UNICEF poziva na sustavno rješavanje problema nasilja u hrvatskim školama

Reagirajući na ovotjedni incident u splitskoj osnovnoj školi u kojoj su dvoje učenika fizički napali nastavnicu, hrvatski Ured UNICEF-a uputio je u četvrtak poziv svim nadležnim institucijama na sustavno rješavanje nasilja u školama i izrazio spremnost na podršku novoj Vladi i obrazovnom sustavu u rješavanju tog problema.

“Spremni smo pružiti podršku novoj Vladi i obrazovnom sustavu u rješavanju ovog velikog izazova i osigurati da sve škole budu sigurno i poticajno mjesto za djecu”, poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, naglasivši da naglasak mora biti na prevenciji.

Podsjetila je na UNICEF-ov program prevencije vršnjačkog nasilja i zlostavljanja “Za sigurno i poticajno okruženje u školama” koji se od 2003. do 2012. provodio u 185 škola i koji je pridonio da se stopa vršnjačkog zlostavljanja smanji za 50 posto. U programu je sudjelovalo 140 tisuća učenika i više od 15 tisuća učitelja. U potpunosti su ga, navodi Otmačić, osmislili hrvatski stručnjaci i postao je uspješan izvozni proizvod koji se provodi u školama u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Kazahstanu i Sloveniji.

Događaj u Splitu jedan je od brojnih primjera koji ukazuju da nasilje može imati porazne i vrlo bolne posljedice za one koji ga čine, one koji ga trpe i one koji mu svjedoče. I dok stručnjaci rade na tome da zalijeće tjelesne i duševne ozljede svih uključenih, taj incident ukazuje na razmjer problema za obrazovni sustav te na potrebu za hitnim i sustavnim djelovanjem, s naglaskom na prevenciji nasilja.

Istraživanja pokazuju da djeca koja su u školi izložena nasilju iz ostalo imaju slabiji uspjeh, niže samopoštovanje, sklonost agresiji ili samoubojstvu. Djeca koja se ponašaju nasilno u još su većem razvojnom riziku od one koja trpe nasilje.

Primjerice, za dječake koji u školi maltretiraju drugu djecu tri je puta veća vjerojatnost da će počiniti kazneno djelo prije nego što navrše 24 godine.
Zadnje domaće istraživanje, koje je 2014. objavio Centar za mirovne studije, a provedeno je na uzorku od 700 učenika, pokazalo je da je 79 posto učenika i činilo, ali i trpjelo nasilje svojih vršnjaka.

O ozbiljnosti problema vršnjačkog nasilja svjedoče UNICEF-ovi podaci, prema kojima je između 10 i 27 posto djece izloženo vršnjačkom nasilju, koje je prisutno u svim dijelovima svijeta, navodi UNICEF.

Tekst/Foto: HINA

 

Leave a Reply