Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Bandića s 30.000 kuna

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Bandića s 30.000 kuna

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u srijedu je kaznilo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s 30.000 kuna jer je u srpnju prošle godine promijenio uvjete za besplatno oglašavanje stranaka u svrhu izborne promidžbe u bilo koje vrijeme, ne samo predizborno, a potom odobrio svojoj Stranci rada i solidarnosti postavljanje 30 jumbo plakata bez naknade čime je iskoristio ovlasti gradonačelnika kako bi ta stranka ostvarila korist.

“Ne sporimo da je imao ovlast promjene pravilnika, no dužnosnik je koristio svoje ovlasti koje predstavljaju njegovo posebno pravo kao dužnosnika da bi promijenio uvjete kako bi u vrijeme koje se ne smatra izbornom promidžbom njegova stranka stekla određenu korist”, rekla je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.
Navela je da je Bandić  7. srpnja prošle godine donio pravilnik kojim mijenja uvjete za besplatno oglašavanje političkih stranaka, a svega dva dana kasnije ta je odluka objavljena u Službenom glasniku Grada Zagreba da bi dan poslije stupila na snagu i stranci je odobreno postavljanje plakata bez plaćanja naknade.
“Politička stranka kojoj je Bandić predsjednik podnijela je zahtjev prije nego je javno objavljen pravilnik na temelju kojeg je omogućeno isticanje plakata promidžbe, pa se postavlja pitanje izvora saznanja o ovakvoj mogućnosti. “Očito da je Milan Bandić imao povlaštene informacije da će se pravilnik promijeniti”, kazala je izvjestiteljica Povjerenstva Branka Lukačević Gregić.
Povjerenstvo je Bandića kaznilo s 30.000 kuna neto mjesečne plaće kroz deset mjesečnih obroka u pojedinačnom iznosu od 3000 kuna.
Tekst/Foto: HINA

Leave a Reply