“Mi možemo- ja mogu” poruka je Svjetskog dan borbe protiv raka 4. veljače

“Mi možemo- ja mogu” poruka je Svjetskog dan borbe protiv raka 4. veljače

Mi možemo- ja mogu” poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dan borbe protiv raka, koji se obilježava 4. veljače, a cilj mu je ukazati na važnost zdravog načina života, značaj ranog otkrivanja raka koji je danas drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, kao i na potrebu osiguranja kvalitetnog liječenja i života oboljelih.

 Rak je drugi vodeći uzrok smrti i u Hrvatskoj, od kojeg umire svaki četvrti stanovnik naše zemlje. Podaci iz Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je u 2013. godini od raka umrlo 13.788 osoba, od kojih 7.888 muškaraca i 5.900 žena.

 Predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga ističe kako se, kada se zbroje slučajevi početnog i invazivnog raka te broj oboljelih od raka kože, može reći da je u 2014. od raka u Hrvatskoj oboljelo oko 25.000 osoba.

 U usporedbi s ostalim zemljama Europe, Hrvatska je zemlja srednje pojavnosti raka, ali nažalost visokog mortaliteta, a zabrinjavajuće je što je stopa pojedinih sijela raka u Hrvatskoj u porastu, kaže Eljuga.

 U porastu je tako i dalje pojavnost i smrtnost od raka dojke, kao i stopa karcinoma pluća kod žena te broj oboljelih od raka debelog crijeva.

 Svake godine se u svijetu rak dijagnosticira kod 14 milijuna ljudi, a najviše života odnose karcinomi želuca, jetre, debelog crijeva i dojke. Diljem svijeta od raka umre 8,2 milijuna ljudi, među kojima 4 milijuna ljudi umre u dobi od 30-69 godina.

 “Cilj Hrvatske lige protiv raka je spasiti milijune preventabilnih smrti svake godine, podizanjem svjesnosti i edukacijom o bolesti te poticanjem vlade, zajednice i pojedinca da se bore protiv raka”, istaknuo je Eljuga. 

 Prevenciji i ranom otkrivanju raka, dodaje, značajno mogu pridonijeti nacionalni preventivni programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i raka vrata maternice koji se u Hrvatskoj provode.

 Rak predstavlja golemi teret za društvo, pojava raka povećava se s dobi i kod muškaraca i žena, a najčešći čimbenici rizika su pušenje, prekomjerna težina, tjelesna neaktivnost i pretilost te infekcije.

 Rak pluća je vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca, a rak dojke vodeći je uzrok smrti od raka među ženama. Drugi vodeći uzrok smrti od raka u razvijenim zemljama je rak debelog crijeva kod muškaraca i žena i te rak prostate kod muškaraca.

Hrvatska liga protiv raka obilježit će Svjetski dan borbe protiv raka u četvrtak Danom širom otvorenih vrata, kada će biti upriličen susret s udrugama pacijenata oboljelih od raka koji djeluju u sklopu Lige.

 

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply