NOĆ MUZEJA: Zagreb kakav je negdar bil

NOĆ MUZEJA: Zagreb kakav je negdar bil

U  Noći muzeja, a povodom deset godina postojanja Zagrebački holding na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7A,  po prvi puta na jednome mjestu predstavio je povijest svih svojih djelatnosti.

– Dobra ideja Uprave holdinga koja se odlučila da u sklopu 11. Noći muzeja, predstaviti holding Grada Zagreba, postav je za čistu peticu, ovo je dobra ideja koja bi mogla prerasti u tradiciju.- rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Posjetitelji koji su došli na Zagrebački velesajam, mogli su se vratiti u prošlost, izložbom starih fotografija i plakata, te brojnim eksponatima.

Među najstarijim eksponatima je originalni, restaurirani inventar ljekarne na Zrinjevcu, razni predmeti ljekarne K crnom orlu, gornjogradske ljekarne u Kamenitoj ulici 9, koja tijekom proteklih 650 godina nikada nije prestala s radom. Također je bio izložen originalni i jedini primjerak Knjige arkada iz 1879., te  brojni izvodi iz dokumenata, kao što je gradski propis (Statut) iz 1425. godine vezan uz brigu o urednosti i čistoći gradskih ulica kojeg je objavilo Poglavarstvo zagrebačkog Gradeca te Statut općeg skupnog groblja iz 1878. godine.

Mogao se proučiti i tekst Povelje o izgradnji zagrebačkog vodovoda potpisane od hrvatskog bana Ivana Mažuranića, gradonačelnika dr. Stanka Andrijevića, gradskih zastupnika i uglednih građana tadašnjeg Zagreba.

Posjetitelji su tako mogli sudjelovati u nagradnoj igri, te u bogatoj gastronomskoj ponudi Tomislavca, uz tradicionalne planinarske specijalitete – grah varivo i sarmu, a od slatkog u savijači od jabuka i višanja te sljemenska gibanica.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply