MILAN BANDIĆ: Da živimo pet milijuna godina ne možemo Vukovaru vratiti ono što je on zaslužio u Domovinskom ratu!

MILAN BANDIĆ: Da živimo pet milijuna godina ne možemo Vukovaru vratiti ono što je on zaslužio u Domovinskom ratu!

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić posjetio je Vukovar, te je na Memorijalnom groblju zapalio svijheću i položio vijence. Nakon toga u Gradskom vijeću susreo se sa predsjednikom vijeća Grada Vukovara i zamjenikom gradonačelnika  Marijanom Pavličekom gdje su razgovarali o potpisivanju povelje o suradnji i prijateljstvu Grada heroja Vukovara i glavnog grada Republike Hrvatske Zagreba.

–  Ovo je mjesto sa kojeg se dolazi u posjet Vukovaru. Vukovar je najzaslužniji grad u Hrvatskoj da imamo slobodu i demokraciju, i  herojski Knin je zaslužan i ostali gradovi su bitni kao što su bitn i svi ljudi koji su stradali za slobodnu i suverenu Hrvatsku,  ali Vukovar kao Panteon svijetli iz hrvatske patnje i svega što je prošla Hrvatska i zato smo ovdje da zapalimo svijeću i poklonimo se žrtvi Vukovara!- rekao je gradonačelnik Bandić nakon što je zapalio svijeću i položio cvijeće na Memorijalnom grobljju u Vukovaru.

Gradonačelnik Bandić je cvijeće i svijeće stavio i na posljednje počivalište legendarnog zapobjednika obrane vukovara generala Blage Zadre i njegovog sina Roberta Zadre.

Nakon toga je u pratnji suradnika otišao u gradsku upravu Vukovara gdje se susreo sa zamjenikom gradonačenika Marijanom Pavličekom i predsjednikom Vijeća Vukovara gdje su dogovarali detalje o potpisivanju povelje o suradnji i prijateljstvu Zagreba i Vukovara. U pratnji gradonačelnika bila Semenić Rutko.

– Povelja za mene osobno i za grad Vukovar znači jako puno. Mi smo i do sada od grada Zareba dobivali pomoć, a s ovom poveljom o prijateljstvu je samo utvrđeno ovo prijateljstvo. Mislim da će biti manje administrativnih zapreka da tražimo od Zagreba pomoć, ali ne samo pomoć nego jednostavno oblik suradnje gdje ćemo se moći osloniti na privredu Zagreba i na osnovu toga i razviti Vukovar onakav kakav je bio. Zaposliti ljude, vratiti ih Vukovar i vratiti mladost i osmjeh gradu Vukovaru koju je on zaslužio to je naš zadatak koji imamo- rekla je vijećnica Mirjana Semenić Rutko.

Gradonačelni k Vukovara Ivan Penava je službeno bio u Zagrebu, a gradonačelnik Zagreba je službeno došao u Vukovar. Gradonačelnika Bandića to nije nimalo zasmetalo jer je rekao kako je gradonačelnik Penava imao prije dogovorene obaveze u Zagrebu.

– Gradonačelnik Penava i ja smo se čuli i dogovorili smo se o detaljima potpisivanju povelje i sporazuma o prijateljstvu između grada Vukovara i Zagreba i to je samo točka na I onoga što radimo zadnjih 16 godina odnosno svih ovih 25 godina koliko su radili i moji prečasnici zajedno sa Vukovarcima. Konstatirali smo da je svima zadaća da Vukovarci bolje žive.  To znači kad Vukovarci bolje žive da i Hrvatska bolje živi. S obzirom na sve ono što je Vukovar prošao u Domovinskom ratu kao grad heroj, da živimo pet milijuna godina ne možemo vratiti Vukovaru ono što je on zaslužio u Domovinskom ratu i zato mi ni u Zagrebu ni na Jelačić placu nikad nećemo zaboraviti žrtvu Vukovara i mi ćemo do konca veljače potpisati povelju, sporazum o prijateljstvu Vukovara i Zagreba,–  rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara, Marijan Pavliček zahvalio se delegaciji grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Bandićem.

– Grad Zagreb je od početka Domovinskog rata i samog progonstva Vukovara pomagao na razne načine, a nama je kao gradu heroju čast biti grad prijatelj s gradom Zagrebom. – Marijan Pavliček zamjenik gradonačelnika Vukovara.

Milan Bandić je nakon vijeća posjetio i srpsko kulturno društvo u Vukovaru. Srpskom kulturnom društvu je Grad Zagreb poklonio harmoniku, a nakon njih gradonačelnik Bandić i suradnici posjetili su hrvatsko kulturno društvo Dunav, a posjetio je i prostorije Udruge Vukovarski leptirići te Udruge umirovljenika.

Tekst/Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply