GO HNS Zagreb: legendarni Viki Glovacki zaslužuje spomen-ploču u Zagrebu

GO HNS Zagreb: legendarni Viki Glovacki zaslužuje spomen-ploču u Zagrebu

HNS Grada Zagreba u proceduru Gradske skupštine uputit će prijedlog da se povodom 40. obljetnice smrti kod kazališta Kerempuh postavi spomen-ploča Vikiju Glovackom, jednom od najvećih hrvatskih zabavljača i komičara.

 

Viki Glovacki obilježio je jedan dio povijesti grada Zagreba. Pisao je pjesme, skečeve i režirao scenske priredbe, a posebno su ostale zapamćene njegove pjesme “Posljednji fijaker” i “Dobro mi došel prijatel”. 50-ih i 60-tih godina prošlog stoljeća, Glovacki je bio glavna zvijezda zagrebačkog Varietea, kultnog okupljališta velikog broja zagrepčana koje se nalazilo upravo na mjestu današnjeg kazališta Kerempuh.

„Postavljanje spomen-ploče Vikiju Glovackom važno i zbog mladih generacija, koje ne znaju tko je on zapravo bio i što je značio za Zagreb“, rekla je predsjednica HNS-a Grada Zagreba Anka Mrak Taritaš.  “Kad mladi vide ovu ploču, znat će tko je bio Viki Glovacki. Spomen-ploča označava želju da se takav jedan čovjek zapamti za vječnost”, istaknula je Mrak-Taritaš.

Gradski zastupnik Tomislav Stojak već će sutra ovu inicijativu uputiti u proceduru Gradske skupštine Grada Zagreba.

„Jako je važno poštivanje tradicije i stavljanje spomen-ploče velikim ljudima koji su ovaj grad zadužili. Nadamo se da će grad to prepoznati. Spomen-ploče ostaju kao podsjetnik tradicije na kojoj je Zagreb izgrađen i koju treba poštovati. Viki Glovacki dio je naše povijesti“, poručio je Tomislav Stojak.

Postavljanje spomen-ploče Vikiju Glovackom inicijativa je HNS-ove podružnice Donji Grad na čiji se prijedlog 2009. godine vratilo ime Prolazu sestara Baković. „Trajno spomen obilježje bio bi pravi način da se Zagreb oduži Vikiju Glovackom“, istaknula je Vesna Roje, predstavnica HNS-a Donji Grad.

Foto: GO HNS Zagreb/ZNA.HR

Leave a Reply