DARINKO KOSOR: iz džepova građana 300 milijuna eura darovano francuskom koncesionaru zračne luke

DARINKO KOSOR: iz džepova građana 300 milijuna eura darovano francuskom koncesionaru zračne luke

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor u četvrtak je ustvrdio kako su građani svjesno i namjerno oštećeni za nevjerojatnih 300 milijuna eura koji su “darovani francuskom koncesionaru Zračne luke Zagreb” te je pozvao USKOK da hitno ispita ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića, djelatnike ministarstva i Agencije za civilno zrakoplovstvo koja je odluku odobrila.

 “Ovdje se radi o najozbiljnijem događaju u zadnje četiri godine ove Vlade da je netko svjesno potpisao dodatak, potpisao odluku Agencije koja će oštetiti građane Hrvatske za nevjerojatnih 300 milijuna eura”, kazao je Kosor, dodavši kako je riječ o trećoj odluci kojom se koncesionaru odobrava povećanje cijene. Istaknuo je da je za međunarodnog putnika cijena dignuta za 50 posto, s 10 na 15 eura, a za domaćeg putnika za 75 posto, sa četiri na sedam eura.

 Rekao je da je osnovni ugovor imao dva dodatka od kojih jedan nikada nije javno objavljen te da je dan nakon potpisa tog dodatka Agencija za civilno zrakoplovstvo potpisala francuskom koncesionaru navedena prava. Smatra da je riječ o svjesnom i namjernom nanošenju štete, odnosno uzimanju iz džepa građana 300 milijuna eura u razdoblju od 30 godina.

 Dodao je da je odluku potpisao pomoćnik ravnatelja Agencije koji se nakon toga zaposlio upravo u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, gdje “radi pravilnik o onome što je potpisao kao pomoćnik Agencije”.

 Kosor tvrdi kako u osnovnom ugovoru piše da se propisane naknade ne smiju povećavati niti uvoditi nove tijekom cijelog razdoblja koncesije, osim u strogo definiranim i određenim situacijama koje su detaljno opisane – inflacija, troškovi dovršetka ili izmjene građevinskih radova, kad davatelj usluge osporava kvalitetu usluge, te izmjene radova radi poboljšanja i naknadni radovi radi propusta koje mora opet odobriti Vlada. Čelnik Gradske skupštine naglašava da se niti jedna od navedenih situacija nije mogla ni dogoditi jer u trenutku kad je Agencija donijela odluku još nije niti stupila u posjed, niti su radovi na zračnoj luci počeli.

 Poručio je kako odgovorne osobe u Ministarstvu i Agenciji moraju odgovarati te kako se nada da će sada svi uvidjeti da je ugovor s francuskim koncesionarom štetan, na što je, kaže, upozoravao i prije dvije godine.

 Reagirajući na napis u Jutarnjem listu da je osigurala Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb ekstra profit od 300 milijuna eura odobrenjem povećanja naknada u putničkom prometu, Agencija za civilno zrakoplovstvo jučer je priopćila da je njezina uloga regulatorna i da se u donošenju odluka vodi isključivo kriterijima koji su utemeljeni na propisima te ih primjenjuje bez obzira na vlasničku strukturu zračne luke.

 Kažu da je cijena utvrđena temeljem projekcije broja odlazećih putnika kroz razdoblje trajanja koncesijskog ugovora. Tako je za 2015. bilo procijenjeno da će biti ostvaren promet 1,35 milijuna odlazećih putnika, a prema dostupnim podacima lani je ostvaren promet veći od 2,55 milijuna putnika, što uz realnu pretpostavku kako je pola putnika bilo odlazećih, ukazuje na realnu procjenu na kojoj je bazirano povećanje naknade. Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb je tako odobreno povećanje naknade za međunarodne odlazeće putnike s 10 na 15 eura, dok se primjerice te naknade u okruženju kreću od 22,5 eura u Budimpešti, 18 eura u Sarajevu, 14,1 eura o Varšavi, do 12 eura u Beogradu, te 10 eura u Splitu i Ljubljani.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply