U subotu svi na Cvjetni trg kupite grančice mimoze i podržite rad na prevenciji raka maternice

U subotu svi na Cvjetni trg kupite grančice mimoze  i podržite rad na prevenciji raka maternice

Aktivnosti edukativne javnozdravstvene kampanje o prevenciji raka vrata maternice kroz tradicionalno obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i Dana mimoza, kao i provođenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice predstavljene su na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Sve aktivnosti održavaju se s ciljem poticanja žena na bolju brigu o vlastitom zdravlju i podizanju svijesti o važnosti prevencije.

– Svakog dana u Hrvatskoj jedna žena oboli od invazivnog raka vrata maternice, a svaki treći dan jedna od njih izgubi život od ove zloćudne bolesti,- kazao je na konferenciji za medije doktor Damir Eljuga.

Profesorica Mirna Šitum, pročelnica gradskog ureda za zdravstvo naglasila je kako  se razvoj ove vrste raka može spriječiti ukoliko se reagira na vrijeme.

– Grad Zagreb i ove godine, kao i svake do sad, osigurao dovoljno sredstava ne samo za potrebne doze cjepiva nego i za edukativne materijale koji su nužni za preventivne akcije. Podsjećam roditelje kako je cilj ove javnozdravstvene akcije potaknuti mlade ljude na odgovornost i brigu o vlastitom zdravlju te stvaranje spolno odgovornih adolescenata. Nažalost još uvijek postoje predrasuda prema cijepljenju koji su još uvijek prisutni u jednom dijelu društva te se moramo  boriti protiv dezinformacija u kojoj svi možemo sudjelovati.- rekla je Mirna Šitum.

Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je žene i djevojke da ozbiljno shvate važnost redovitih ginekoloških pregleda kojima se bolest na vrijeme može otkriti.

Članovi Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om uputili su poziv na suradnju novoj vladi s ciljem da se cijepljenje protiv HPV virusa kakav Zagreb prakticira godinama svrsta i u nacionalni kalendar cijepljenja.

– Grad Zagreb prednjači u prevenciji i cijepljenju protiv HPV-a, a zahvaljujući ovoj akciji na dnu je ljestvice po smrtnosti uzrokovanom rakom vrata maternice. Niz znanstvenih studija nedvosmisleno ukazuju na visoku učinkovitost cijepljenja protiv HPV-a, a Zagreb može i mora biti uzor za Hrvatsku kako se treba boriti protiv ove bolesti  – rekao je profesor Damir Eljuga.

Konferenciji su nazočili uz gradonačlnika Bandića, pročelnicu Mirnu Šitum i doktora Damira Eljuga  i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar dr. Zvonimir Šostar, dopredsjednica Povjerenstva prim.mr.sc. Nives Šikanić-Dugić te dr.med.spec. epidemiologije Dinka Nakić.

Organizatori akcije su pozvali građane da u subotu, 23. siječnja, na Cvjetnom trgu od 11 do 15 sati, kupnjom grančica mimoza pruže podršku radu na prevenciji raka maternice. Osim humanitarnog karaktera, akcija se održava s ciljem poticanja žena na bolju brigu o vlastitom zdravlju i podizanju svijesti o važnosti prevencije.

 

Tekst/Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply