Otvoreni radovi obnove izložbenih staklenika u Botaničkom vrtu

Otvoreni radovi obnove izložbenih staklenika u Botaničkom vrtu

Početak radova na obnovi izložbenih staklenika u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu simbolično su u četvrtak označili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Riječ je o projektu obnove najstarijih izložbenih staklenika izgrađenih potkraj 19. stoljeća i jedini su do danas sačuvani staklenici toga tipa u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Bandić je podsjetio kako je grad Zagreb dosad obnovio dio ograde Botaničkoga vrta, bazene i izložbeni prostor te najavio daljnu kontinuiranu pomoć u obnovi.

Istaknuo je kako je Zagreb ove godine imao 20 posto više dolazaka gostiju od ranije godine te da mnogi gosti posjećuju Botanički vrt.

Kako je naajvljeno, prema suvremenim smjernicama povijesni se perivoji i botanički vrtovi nastali u 18. i 19. stoljeću obnavljaju prema izvornim matricama, a pritom se primjenjujunajviši konzervatorski standardi u očuvanju perivoja, povijesnih zgrada i zbirki uz primjenu modernih sredstava informiranja i edukacije svih dobnih skupina i profila posjetitelja u funkciji predstavljanja vrta.

Programske smjernice za obnovu izložbenih staklenika zagrebačkog Botaničkog vrta nastale su u suradnji ravnateljice Vrta Biserke Juretić i autora projekta, arhitektice Maše Foretić Doležal i arhitekta konzervatora Mladena Perušića.

Ocijenjeno je da je moguće napraviti vrt kako je prvotno izgledao jer postoji dovoljno podataka, od sačuvanih nacrta, prvih fotografija do cjelokupne izvorne građevine i svih materijala. Budući da je kompleks staklenika projektiran i izgrađen na optimalnoj lokaciji u Vrtu, na južnoj strani Marulićeva trga s dvama ulazima u ogradi, omogućen je izravan pristup posjetitelja u zgradu.

U sjevernom dijelu građevine uredit će se recepcija i prostori za posjetitelje s ulazom u staklenike. Novost je prostor u kojem će se promovirati djelatnost Botaničkoga vrta. U toj će se u dvorani izložiti publikacije, suveniri i postaviti digitalna videooprema s obavijestima o zbirkama i aktualnim događanjima u Vrtu.

Raspored zbirki biljaka iz toplih područja u staklenicima bit će jednak kao što je bio i prilikom izgradnje potkraj 19. stoljeća te je zadržano i izvorno nazivlje.

Sastavni dio zahvata je i uređenje okoliša i platoa oko kompleksa staklenika.

Tekst/Foto: HINA

 

Leave a Reply