Mrak-Taritaš: Zagrebački HNS počeo kampanju za grad Zagreb

Mrak-Taritaš: Zagrebački HNS počeo kampanju za grad Zagreb

Predsjednica zagrebačkog HNS-a i tehnička ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš u srijedu je na konferenciji za novinare na pitanje je li to početak njezine kampanje za gradonačelnicu Zagreba poručila kako je ta konferencija “početak kampanje za grad Zagreb”.

I ova pressica je rezultat toga da ćemo se zalagati za javan, otvoren, transparentan grad Zagreb koji ima budućnost, i ona je početak onoga što ćemo raditi 2016. – ukazivati i pokazivati što to u Zagrebu nije dobro, istaknula je. Rekla je da u zagrebački HNS neće samo govoriti kako nešto ne valja nego će nuditi i prijedlog i rješenje.

A onda želimo 2017. biti spremni da HNS ide samostalno na izbore i da imamo kandidata za gradonačelnika, poručila je Mrak-Taritaš.

Na konferenciji za novinare na temu “Generalni urbanistički plan Grada Zagreba”, Mrak-Taritaš je rekla kako u drugim zemljama glavni gradovi imaju plan koji se zove “Master plan” te da i ona GUP voli tako zvati jer GUP ili Master plan jednoga grada govori o tome kako ide razvoj grada, no, na žalost, u Zagrebu to nije tako. Istaknula je kako zagrebački HNS želi da u prostoru grada Zagreba konačno bude red, a ne nered.

“Konačno bi se GUP trebao prestati koristiti za sitne interese, već bi on trebao biti Master plan razvoja grada, da iz toga vidimo u kojem smjeru se razvija Zagreb. Taj smjer bi se trebao iz GUP-a pročitati i vidjeti gdje 2030. želimo da grad Zagreb bude”, poručila je. Naglasila je kako građani Zagreba imaju pravo dobiti pristojan GUP koji će im omogućiti da tu rješavaju svoje probleme.

“Bilo koji investitor koji dolazi u Hrvatsku (…) mora u startu znati što treba napraviti, a ne da postoji dogovorni urbanizam. Dogovorni urbanizam nikada nije donio dobro niti jednom gradu”, poručila je Mrak Taritaš.

Mrak-Taritaš je poručila kako je bitno da se kroz GUP Zagreba omogući legalizacija niza objekata koji se nalaze u prometnim koridorima. Pozvala je građane koji ne mogu legalizirati svoje objekte zbog ograničenja koja imaju u GUP-u da GUP dobro pogledaju i daju primjedbe na javnoj raspravi kako bi rezultat toga bio mogućnost dovršenja legalizacije u Zagrebu.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply