Kazahstanski tenor Medet Chotabayev prvi put na daskama zagrebačkog HNK

Kazahstanski tenor Medet Chotabayev prvi put na daskama zagrebačkog HNK

Nagrađivani kazahstanski tenor Medet Chotabayev gostovat će 13. siječnja na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje će nastupiti u Verdijevoj “Traviati”, izvijestio je HNK.

 Zagrebačkom premijerom omiljene Verdijeve opere, prvotno izvedene u Rijeci 2009. godine, u rujnu je otvorena ovogodišnja sezona zagrebačkoga HNK koji i novu 2016. godinu opet započinje dvjema izvedbama “Traviate”, ovaj put pod ravnanjem Josipa Šege.

Izvedbe će se održati 8. i 13. siječnja, a u potonjoj će u jednoj od glavnih uloga nastupiti Medet Chotabayev, glavni solist operne kuće Astana u Kazahstanu.

Tragična ljubavna priča o ljubavi kurtizane Violette Valery i Alfreda Germonta nastala je prema Dumasovu romanu “Dama s kamelijama” i zacijelo je najpoznatija opera unutar melodramatskoga žanra. Venecijanska praizvedba “Traviate” održana je 1853., a ni 163 godine poslije popularnost skladatelja i djela ne jenjava, ističu iz HNK.

U vrijeme nastanka, Traviata je bila suvremena opera, što je i danas njezina vrijednost – svevremenost, omniprezentnost stanja i situacija, a priča je u tranzicijskim zemljama danas aktualnija nego ikada. Humanizam i traženje životnog smisla u mogućnosti doživljavanja i ostvarivanja najdubljih ljubavnih emocija kao apsolutne vrijednosti, što je tako teško realizirati, naveo je ravnatelj Opere HNK, maestro Nikša Bareza u povodu zagrebačke premijere u rujnu 2015.

Verdi je Traviatu napisao za samo četiri tjedna, a djelo je uz opere “Rigoletto” i “Trubadur” dio njegove Latinske trilogije koja se bazira na ‘deformiranim’ protagonistima, a koji kroz ljubav proživljavaju transformaciju. Opera se izvodi u integralnoj verziji kako je postavljena muzički i scenski na premijeri u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

U ulozi Violette nastupa prvakinja beogradske Opere Sanja Kerkez, u ulozi Alfreda tenor Nikša Radovanović, a u ulozi Giorgia Germonta nacionalni prvak Vitomir Marof.

Chotabayev, koji će u ulozi Alfreda nastupiti 13. siječnja rođen je u Kazahstanu, glazbeno obrazovanje stjecao je u svojoj domovini stekao i na akademiji u talijanskom Pesaru. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, između ostalih osvojio je prvo mjesto za najboljeg tenora na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u Moskvi, treće mjesto na međunarodnom natjecanju u Operi u Parizu 2010. te prvo mjesto na međunarodnom pjevačkom natjecanju u Veroni 2013. Od sezone 2013/14 Chotobayev je glavni solist operne kuće Astana u Kazahstanu.

Dirigent je Josip Šego, a redatelj Janusz Kica. Opera se izvodi na talijanskome izvorniku uz prijevod Nenada Turkalja.

Tekst/Foto: HINA

 

Leave a Reply