SNJEŽNA KRALJICA: Konačna potvrda o održavanju Snježne kraljice pomaknuta za ponedjeljak 28. 12.

SNJEŽNA KRALJICA: Konačna potvrda o održavanju Snježne kraljice pomaknuta za ponedjeljak 28. 12.

Nakon obavljene FIS snježne kontrole, konačna potvrda spremnosti Crvenog spusta na Sljemenu za održavanje utrka Audi FIS Svjetskog kupa „Vip Snow Queen Trophy“ 2016 na Sljemenu bit će donesena u ponedjeljak 28. prosinca. Ženska slalomska utrka pomaknuta je s nedjelje 3. siječnja na utorak 5. siječnja, dok muška utrka ostaje prema rasporedu u srijedu 6. siječnja. Snježnu kontrolu moraju proći svi organizatori FIS Svjetskog kupa te su ove odluke danas donesene od strane Emmanuela Coudera, koordinatora FIS Svjetskog kupa za muškarce, koji je posjetio Sljeme.

Dugoročna vremenska prognoza najavljuje zahlađenje s minus temperaturama od utorka 29. prosinca navečer, kada bi temperature trebale pasti ispod nule i omogućiti daljnje zasnježenje sljemenske slalomske staze. Prema prognozama sa sjeveroistoka prema Sljemenu i Zagrebu dolazi hladni zrak koji i povijesno gledano uvijek donosi niske temperature. U ponedjeljak će biti izvjesnije kada točno i koliko snažno zahlađenje stiže, a kako bi zasnježenje i priprema staze sigurno mogla biti obavljena na vrijeme već danas je donesena odluka da se održavanje ženske utrke pomakne za dva dana kasnije.

Emmanuel Couder, koordinator FIS Svjetskog kupa za skijaše, na Sljemenu je nakon pregleda staze i uvida u prognoze rekao:

«Skijanje je sport u kojem uvelike ovisimo o vremenu. Organizatori i svi djelatnici zaduženi za pripremu Crvenog spusta sa svoje su strane napravili sve što je bilo moguće i sada nam ne preostaje nego čekati potvrdu da najavljeno zahlađenje zaista dolazi. Konačnu odluku FIS će donijeti u ponedjeljak 28. prosinca. Dokazali ste prošle, ali i u proteklih jedanaest godina da sa sigurnim minus temperaturama možete obaviti posao pripreme staze u vrlo kratkom roku i na najbolji mogući način te se nadamo da će vam i ove godine vrijeme to omogućiti.».

Organizatori i predstavnici Skijališta Sljeme su najavili da sa zasnježivanjem planiraju započeti čim se prema očekivanju u utorak 29. prosinca navečer temperatura spusti u minus te će 34 snježna topa raditi punom snagom do prvih dana nove godine, odnosno dok se ne naprave dovoljne količine snijega. Nakon toga slijedi razguravanje snijega, polijevanje vodom i postavljanje ciljne arene i mreža. Za zasnježivanje će biti potrebno 12.000 m3 vode, odnosno kapacitet tri akumulacijska jezera, koji će se osigurati punjenjem jezera cjevovodom, a dodatno i dovozom cisternama. Prema temperaturama koje se prognoziraju u 72 sata može biti proizvedeno oko 24.000 m3 snijega, a minimalna potrebna količina snijega za održavanje utrke je 12.000 m3 te bi, ukoliko se obistine prognoze i dođe dovoljno jaki minus, trebalo biti moguće proizvesti dovoljne količine snijega i kvalitetno pripremiti stazu.

Ženska slalomska utrka Vip Snježne kraljice po novome je na rasporedu u utorak, 5. siječnja, s početkom prve vožnje u 10.00 sati, druge vožnje u 13.00 sati, a nakon koje u 16.30 sati slijedi „dm Zagreb Ski Legends“ humanitarna utrka skijaških legendi. Muška je utrka i dalje prema planu u srijedu, 6. siječnja – prva vožnja u 15.30 i druga u 19.05 sati.

Tekst/Foto: Press Snježna kraljica

Leave a Reply