Božić proslavljen tradicionalnim koncertom “Božić u Ciboni”

Božić proslavljen tradicionalnim koncertom “Božić u Ciboni”

Tradicionalni 27. koncert “Božić u Ciboni”, održan je u subotu naveče na blagdan svetoga Stjepana u Košarkaškom centru Dražena Petrovića, uz prigodne blagdanske pjesme u izvedbi više od 1500 glazbenika.

Pokrovitelj koncerta je Grad Zagreb, u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom, ustanovom Upravljanje sportskim objektima, Košarkaškim klubom Cibona i Hrvatskom radiotelevizijom.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poželio je okupljenima u “Ciboni”, kao i svima koji su pratili koncert putem HRT-a “obilje božićne milosti, milosrđa i mira u novoj godini”.

“Božić, ta jednostavna i tako draga riječ. zapravo nam govori o zajedništvu Boga i čovjeka, o božjoj ljubavi, sasvim jednostavno, Bog ljubi svakoga od nas, nikoga ne isključuje, širi svoju dobrotu i privlači čovjeka”, naglasio je.

“Bog daje mogućnost da se s njim započne iznova, novi put, put božji i čovjekov, put svakoga od nas s Bogom. Bog računa na nas, on je pun ljubavi prema čovjeku, pun milosrđa i daje nam uvijek iznova šansu”, poručio je kardinal Bozanić, dodavš: “Nitko nije otpisan za Boga i pred Bogom”.

Zagrebački nadbiskup podsjetio je kako božićno vrijeme donosi dobrotu, pozitivnu energiju, te poručio neka to živimo, i da budemo poput Boga jedni prema drugima milosrdni i dobronamjerni.

Publiku, u kojoj su bile i mnoge osobe iz crkvenoga i javnoga života, također je pozdravio te im čestitao Božić zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Tradicija proslave Božića u hrvatskom narodu ima posebnu simboliku, snagu, bogatsvo, koje se stoljećima prenose s koljena na koljena”, rekao je.

“U čast novorođenom Isusu naši su preci skladali najljepše pjesme koje smo sačuvali do današnjih dana i našeg naraštaja. Presretni smo što baštinimo iznimno bogatsvo, čuvamo baštinu i predstavljamo je svijetu”, dodao je.

“Božić u Ciboni” jedna je od kulturnih manifestacija na koje smo ponosni, koju njegujemo i čuvamo, a ponosni smo i što se upravo ovdje prije petnaestak godina rodila ideja za Advent u Zagrebu, koji je ove godine ponio tituulu najljepšeg u Europi”, istaknuo je Bandić.

Na koncestu su sudjelovali glazbenici svih naraštaja, od dječjih zborova preko brojnih kulturno-umjetničkih društava, do već afirmiranih umjetnika, a predstavile su se i hrvatske povijesne postrojbe.

Među ostalim, nastupili su Marija Husar Rimac, Mia Negovetić, Miroslav Škoro, Neno Belan, obitelj Kovačić. Sve izvedbe pratio je Božićni orkestar pod vodstvom dirigenta Zdravka Šljivca.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Dario GRZELJ

Leave a Reply