Promocija knjiga ”Dinamovo Desetljeće” i filma ”Dinamovih 10”

Promocija knjiga ”Dinamovo Desetljeće” i filma ”Dinamovih 10”

U  prostoru stadiona Maksimir (loža Maksimir), predstavljena je  knjiga ”Dinamovo desetljeće” autora Miroslava Tomaševića i film o posljednjih deset godina modrog kluba naziva ”Dinamovih 10” u režiji Ivice Blažička.

Svečanoj  promociji prisustvovali su gradonačelnik  Grada Zagreba i počasni predsjednik Dinama Milan Bandić,  predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, predsjednik Dinama Mirko Barišić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić, Miroslav Ćiro Blažević, trener Dinama Zoran Mamić, autor knjige Dinamovo desetljeće Miroslav Tomašević i Ivica Blažičko režiser filma Dinamovih 10, Zlatko Mateša predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Nikola Dragaš, predsjednik Zagrebačkog sportskog saveza i mnogobrojni uzvanici.

Knjiga Dinamovo deseteljeće sadrži sve važne informacije o klubu, koji postoji od 1911. godine. U knjizi su po prvi puta objavljeni neki bitni dokumenti za povijest kluba, knjiga je opremljena fotografijama koje su tek danas doživjele svoju promociju, a stare su oko pola stoljeća.

– Hvala svima koji su uveličali promociju svojim dolaskom. Knjiga ”Dinamovo desetljeće” monografija je koja prati klub od početka, ali s naglaskom na posljednjih deset godina. Prvi put se pojavljuju dokumenti koji nikad prije nisu objavljeni kao što je Statut Građanskog iz 1911. godine ili ulaznica s prve UEFA utakmice iz 1958. Hvala svim bivšim igračima na detaljima, Zambati, Škoriću, Blaškoviću… hvala i osobama koje su zaslužne za niz fotografija, Radiši Mladenoviću, Frediju Krameru i svima ostalima koji su sudjelovali. Posebno veliko hvala upravi Dinama, predsjedniku Barišiću, treneru Zoranu Mamiću, igračima, uredniku knjige Tomislavu Marčinku i posebna zahvala izvršnom predsjedniku Zdravku Mamiću koji je bio jedan od glavnih inicijatora knjige.- rekao je autor knjige ”Dinamovo desetljeće” Miroslav Tomašević.

Knjigu prati i film Dinamovih 10, u kojem su prikupljeni svi pokušaji Dinama da opstane u Europi, prekrasni golovi sada več bivših igrača Dinama koji su sada velika svjetska imena u nogometu kao što su Mario Mandžukić, Luka Modrić, Eduardo da Silva. Film prikazuje koliko je Dinamo sa svakim ljetom jako blizu cilju, čak i na samom početku natjecanja bilo u Ligi prvaka ili u Europskoj ligi, a onda je taj cilj sa svakom drugom odigranom utakmicom sve dalji, da li je kriva igra, trener, ili samo loša sreća, razlog neostvarene želje može stajati u svakom od navedenih razloga.

Dinamo ima priliku ponovno slijedeće godine pronaći prolaz u Europu i možda nakon 50 godina uspije ostavariti ono što su napravile Dinamove legende iz sezone 1966./1967.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply