Počeli radovi na izgradnji novog odjela forenzike Psihijatrijske klinike Vrapče

Počeli radovi na izgradnji novog odjela forenzike Psihijatrijske klinike Vrapče

Polaganjem kamena temeljca u ponedjeljak su počeli 60 milijuna kuna vrijedni radovi na izgradnji novog Zavoda za forenziku klinike Vrapče, koji će omogućiti bolje uvjete za prihvat pacijenata i rad medicinskog osoblja, a radi se o zajedničkom projektu Vlade i Grada Zagreba.

Nakon niza godina odgoda i bezuspješnih pokušaja zatvaranja financijske konstrukcije, Ministarstvo zdravlja je iz Europskih fondova osiguralo financiranje zgrade Zavoda, rečeno je na svečanosti otvaranja radova.

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je kako je Ministarstvo zdravlja u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova napravilo niz projekata za izgradnju i opremanje objekata u sustavu zdravstva.
Odjel forenzike Psihijatrijske bolnice Vrapče je prvi projekt koji kreće u realizaciju, a u tijeku su natječaji za novu kirurgiju u Bjelovaru, centralni paviljon Opće bolnice Sisak, novi paviljon palijative u Novom Marofu i još nekoliko projekata opremanja dnevne bolnice i kirurgije. U idućoj godini planira se provesti niz projekata u svim bolnicama u Hrvatskoj, koji će biti financirani iz fondova EU-a.
Objekt po mjeri pacijenata
Vjerujem da ćemo, kada radovi budu dovršeni, kroz par godina imati objekt po mjeri pacijenata za zaštitu njihovih prava kao psihijatrijskih bolesnika,ali i bolje uvjete rada zdravstvenog osoblja, istaknuo je Varga.
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić rekao je kako je rješavanje problema u zdravstvu definirano kao priroitet u pregovorima s EU i već se vide rezultati.
Novi odjel poboljšat će uvjete boravka pacijentima, ali i osigurati bolje radne uvjete medicinskom osoblju, poručio je Grčić dodavši kako su idućih godina u zdravstvenom sustavu predviđeni brojni projekti koji će ga unaprijediti na razinu najbolje prakse EU-a.
Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče Vlado Jukić upozorio je na dosadašnje loše uvjete na forenzičkom odjelu, gdje pacijenti prosječno proborave oko dvije godine.
Novi Zavod bit će podijeljen na nekoliko odjela i raspolagat će sa 70 kreveta.  Na prvom odjelu najviše razine sigurnosti bit će pacijenti koji tek stignu u bolnicu, na drugom bit će liječenje i rehabilitacija, a na trećem odjelu pacijenti koji su pred odlaskom iz bolnice.
Sigurnosni aspekt bit će potpuno zadovoljen, bit će podignut zid visine pet metara oko objekta, a pacijenti će imati organiziran život, naglasio je Jukić ustvrdivši da će vjerojatnost bijega s tog odjela biti vrlo mala. Dovršetak objekata se očekuje u lipnju 2017. godine.
Tekst/Foto: HINA

Leave a Reply