Bandić “umjereni optimist” da će gradski zastupnici usvojiti proračun

Bandić “umjereni optimist” da će gradski zastupnici usvojiti proračun

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u ponedjeljak, uoči sjednice Gradske skupštine, kako je “umjereni optimist” da će gradski zastupnici usvojiti novi proračun i time izbjeći prijevremene izbore u Zagrebu.

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine u utorak bit će rebalans proračuna i proračun za iduću godinu. Ako se ne usvoji proračun imat ćemo privremeno financiranje tri mjeseca, te izbore u svibnju iduće godine. Ako se usvoji proračun, izbori bi trebali biti u svibnju 2017., poručio je Bandić na konferenciji za novinare.
Zagrebu ne trebaju prijevremeni izbori
Stajalište je Grada i mene osobno da nam ne trebaju prijevremeni izbori najmanje godinu dana prije redovitih izbora. Ali to neće ovisiti o nama, istaknuo je Bandić.
Na upit novinara što se promijenilo u prijedlogu proračuna u odnosu na njegovo prvo čitanje 1. prosinca, kada ga je većina zastupnika odbila, Bandić je poručio da treba pričekati jer se upravo održavaju sjednice nadležnih skupštinskih odbora, a zastupnici prvi trebaju čuti koja stavka ili amandman će se promijeniti. “Pričekajmo, da sada ne prejudiciramo ono što će odbori usvojiti ili neće usvojiti”, rekao je.
Bandić je prije prvog čitanja rekao da je prijedlog novog proračuna isti kao i prošle godine, u iznosu od 6,85 milijardi, a u rebalansu proračuna za ovu godinu predlaže se iznos od 6,7 milijardi kuna, što je za 150 milijuna kuna ili 2,19 posto manje u odnosu na usvojeni proračun.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić potvrdio je novinarima da  je 18. prosinca Trgovački sud presudio Hrvatskoj da plati Zagrebu 205 milijuna kuna sa zateznim kamatama, zbog spora oko povrata sredstava koje je Zagreb bez pravne osnove uplatio u državni proračun.

Zagrebačkom proračunu oko 400 milijuna kuna
Kojić računa da bi zahvaljujući toj presudi gradski proračun trebao uprihodovati oko 400 milijuna kuna, čime bi se znatno poboljšao materijalni položaj i kreditni rejting Grada. Još postoji mogućnost žalbe, no Kojić preporuča Ministarstvu financija i Državnom odvjetništvu da se ne žale jer će time još povećati kamate koje plaćaju građani.

Hoće li netko odgovarati za to, pita Kojić i odmah odgovara niječno. “Kako stvari stoje u našem sustavu političkog odlučivanja, ne znam hoće li ikada doći do odgovornosti za takvo ponašanje”, rekao je Kojić.
Istaknuo je kako je riječ o sredstvima za decentralizirane funkcije – za osnovne i srednje škole, zdravstvene ustanove, ustanove socijalne skrbi i vatrogastvo, tako da ne može razumjeti “toliko bešćutnosti u otimanju tih sredstava”, tim više što za to nije bilo nikakvog pravnog osnova.
Tekst: HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply