Ina donirala 150.000 kuna Specijalnoj bolnici Gornja Bistra

Ina donirala 150.000 kuna Specijalnoj bolnici Gornja Bistra

Tvrtka Ina donirala je u utorak 150 tisuća kuna Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, za nabavku medicinske opreme za opremanju kabineta za fizikalnu terapiju, kako bi se malim pacijentima pružila što bolja skrb.

Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra ustanova je koja skrbi o djeci s najtežim oblicima kroničnih bolesti, a trenutno je u njoj smješteno 110 malih pacijenata, kaže ravnatelj bolnice Renato Mittermayer.

Gotovo sva djeca u bolnici u Gornjoj Bistri smještena su doživotno i to im je jedini dom.

Zahvaljujući Ininoj donaciji bit će kupljeni uređaji za hidroterapiju u novouređenom kabinetu za fizikalnu terapiju te nabavljene nove bolesničke postelje.

“Djeca koja borave i liječe se u Gornjoj Bistri hrabro se nose s bolešću i zato smo danas ovdje da bismo se uključili i dali svoj doprinos, kako bi terapija i skrb koju im pružaju bila što kvalitetnija, a dani barem malo lakši”, rekao je član Uprave Ine Davor Mayer. U akciju za pomoć bolnici uključili su se i Inini zaposlenici ispunjavanjem ankete o uključenosti, a za svaku ispunjenu anketu Ina je donirala 15 kuna, priopćeno je iz Ine.

“Našu bolnicu uvijek obraduje pomoć donatora, ne samo zbog materijalne pomoći, nego se svakom donacijom vidi  iz dana u dan da u našem društvu raste svijest za pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Sigurno je da naši mali bolesnici zaslužuju svu pažnju, ne samo nas koji tu radimo, nego i cijelog društva čija se snaga i humanost očituju upravo na pomoći djeci koja su ovako teško bolesna.“, izjavio je ravnatelj bolnice.

Poznato je da malene bolesnike u Gornjoj Bistri već dugi niz godina posjećuju i volonteri iz Italije, pa se svakog tjedna s djecom druži njih 10-12, a od 1998. do danas u bolnici je boravilo njih ukupno 8700, kaže Mittermayer.

Sve je više, kaže, i hrvatskih volontera, među kojima najviše učenika srednjih škola i fakulteta.

Inače, s obzirom da je bolnica smještana u dvorcu Orešić koji ne udovoljava bolničkim standardima, početkom studenoga potpisan je sporazum o gradnji nove bolnice između  Ministarstva zdravlja, Ministarstva kulture, Zagrebačke županije, Općine Bistra i bolnice.

Tim sporazumom Ministarstvo kulture preuzelo je obvezu osiguranja zemljišne parcele koja će biti pogodna za izgradnju nove zgrade bolnice. Zagrebačka županija i Općina Bistra obvezni su uskladiti prostorno-plansku dokumentaciju u svrhu provedbe projekta, dok su Zagrebačka županija i naša bolnica obvezne izvršiti pripremu projektne dokumentacije. Ministarstvo zdravlja preuzima pak obvezu osigurati sredstava za izgradnju i kandidirati projekt na Europske fondove.

Tekst/Foto: HINA

Leave a Reply