Zagrebački HNS: ‘Gradska vlast nastoji dokinuti slobodu tržišta’

Zagrebački HNS: ‘Gradska vlast nastoji dokinuti slobodu tržišta’

Potaknuti najnovijim razvojem situacije oko servisa Uber, HNS Grada Zagreba izražava svoje nezadovoljstvo odlukama gradskih vlasti te ih poziva da preispitaju svoje odluke vezane uz poslovanje i funkcioniranje usluga taksi prijevoza putnika na području glavnoga grada.

Možda i najveću zabrinutost izaziva odluka da se ukida mogućnost promotivne besplatne vožnje što je direktno zadiranje u slobodu tržišta. Osim što time poskupljuje, ionako preskupi, život stanovnika Zagreba, radi se o uništavanju zdrave konkurencije i pokušaju kreiranja monopola.

Naime, unatoč tome što je u Zagrebu znatno manje taksija u odnosu na ostale europske metropole, gradske vlasti donijele su odluku da se do 2017. neće izdavati nove taksi dozvole, a nakon toga davat će se svake četiri godine. Time se praktički kreira regulatorni kartel koji favorizira određene udruge nauštrb ostalih čime je izravno ugroženo pravilo poštenog i ravnopravnog tržišnog natjecanja.

Model koji na ovakav način promovira zagrebačka gradska uprava predstavlja zastarjeli način poimanja tržišta te direktno suprotstavljanje pravilima Europske unije o slobodi pružanja usluga i novom strateškom okviru Europske komisije koji daje priliku i obvezu liberalizacije i deregulacije u nizu uslužnih djelatnosti. Stoga pozivamo Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja, da što prije reagira na odluku Gradske skupštine Grada Zagreba o regulaciji taksi usluga te pokrene postupak protiv monopolističkih odredbi koje ta odluka u sebi sadrži.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply