Sindikat: Nezakoniti otkazi radnicima HŽ Infrastrukture

Sindikat: Nezakoniti otkazi radnicima HŽ Infrastrukture

Sindikat prometnih vlakova Hrvatske upozorio je u utorak na “nezakonit progon radnika HŽ Infrastrukture”, odnosno na izvanredne otkaze ugovora o radu osmorici radnika te tvrtke.

Zamjenik predsjednika sindikata Mario Grbešić ustvrdio je na konferenciji za novinare da su radnici dobili otkaze potpuno nezakonito i neutemeljeno, pa bi provedba te odluke bila pravni presedan u Hrvatskoj. Radi se o šest referenata, bivšoj šefici službe i bivšem direktoru Nekretnina koji su dobili izvanredne otkaze, a njihov je posao bio da pripremaju i predlažu odluke i materijale za čije je donošenje nadležna Uprava HŽ Infrastrukture.
Oni nisu donosili odluke i ne mogu biti odgovorni za njihovu provedbu. Radi se o ljudima s višegodišnjim iskustvom, nikada nisu bili opomenuti niti im je izrečena stegovna mjera, pa se čini kako iza odluke o otkazima stoji
namjera da se oslobode radna mjesta za primanje radnika izvana, drži Grbešić.
Sindikat je o tome izvijestio saborske zastupnike, čelnike poltičkih stranaka i Ured predsjednice Republike odakle je dobio odgovor da su o tome izvijestiili inspekciju rada i resorno ministarstvo tražeći pojašnjenja zašto dolazi do takvih odluka u HŽ Infrastrukturi.
Grbešić je rekao kako Uprava i dalje inzistrira na provedbi odluka bez ikakvih zakonskih temelja, a ostaje nejasno zašto je radnicima izrečena najteža stegovna mjera – izvanredni otkaz ugovora o radu. Sindikat će radnicima pružiti svu pravnu zaštitu i zatražiti odgovornost onih koji su sudjelovali u donošenju nezaknitih odluka, najavio je Grbešić.

Po njegovim riječima, nakon promjene Uprave u kolovozu prošle godine u HŽ Infrastrukturi dolazi do nereda, straha i nesigurnosti među radnicima, što je kulminiralo otkazima za osmero radnika.
Tekst: HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply