Predstavljen projekt “Za radno mjesto bez zlostavljanja

Predstavljen projekt “Za radno mjesto bez zlostavljanja

Projekt “Za radno mjesto bez zlostavljanja” vrijedan 160.730 eura, 87 posto financiran iz fondova  EU, koji  bi trebao ojačati suradnju između javnog sektora, akademske zajednice i civilnog društva sa ciljem efikasnije zaštite ljudskih prava, predstavljen je u srijedu u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Predsjednica Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobinga Jadranka Apostolovski istaknula je inovativnu komponentu jedinstvenog hrvatskog projekta protiv mobbinga, kojim se prvi put fokus stavlja na prevenciju i osnaživanje pravnog sustava, ne bi li se problem riješio u korijenu.
Prevencija kroz edukaciju
“Dosadašnji pokušaji sprečavanja mobinga bili su usmjereni na žrtve, a ovim se projektom obučavaju studenti, angažiraju pravnici, odvjetnici, suci, socijalni radnici, javne ustanove i stručnjaci za ljudske potencijale, kako bi informirali sve građane u svrhu podizanja učinkovitosti zaštite ljudskih prava”, ističe Apostolovski.
Opći cilj projekta je osigurati ekonomsku zaštitu ljudskih prava, posebice prava na rad ranjivih skupina, u koje spadaju osobe u riziku od socijalnog siromaštva, starije od 45 godina, osobe s invaliditetom i žene.
Ivan Hranj, pravnik u udruzi Mobing, istaknuo je kao je mobbing ‘zlo koje se raširilo’ upozoravajući da Hrvatska nema zakon o zabrani zlostavljanja radnika na poslu, kao što nema ni zakona o zabrani zlostavljanja žena, što je specifikum u Europi.
“U Europi i u svijetu zlostavljanje na poslu je mnogo ranije prepoznato, Hrvatska ima 10 do 20 posto prijavljenih slučajeva zlostavljanja na radu, dok je u EU taj broj oko osam posto”, rekao je Hranj.
U njihovoj udruzi prosječno četiri osobe dnevno zatraži pravnu pomoć, što je oko 1200 intervencija godišnje.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je radno mjesto bez mobinga preduvjet da čovjek bude slobodan i da samo tako može razviti svoje kreativne sposobnosti. “Grad Zagreb je među prvima u Hrvatskoj koji rad bez mobinga demonstrira, ne samo na riječima nego i djelima”, kazao je.
Sprečavanje mobinga kroz informiranje
Dekan Pravnog fakulteta u Osijeku Boris Bakota uvjeren je da će znanje, iskustvo i volja, ne samo stručnjaka nego i studenata, da praktično pomognu građanima uroditi plodom, pa će svi iz toga nešto naučiti.
“Veliki broj stručnjaka bavi se tim pitanjem, a dobrom edukacijom možemo smanjiti mogućnost zlostavljanja na radu, stoga ćemo kreirati priručnik namijenjen profesionalnim djelatnicima kako bi oni lakše educirali druge”, dodao je.
Na predstavljanju projekta upozoreno je da poslodavci često čak i tuku radnike, koji kasnije nemaju potpunu nadoknadu za bolovanje, nego nadoknadu od 70 posto. Treba mijenjati zakone jer danas radnik može tražiti zaštitu samo po općim zakonima, zaključeno je.
Projekt  će trajati 18 mjeseci, a trebao bi završiti do 17. travnja 2017. godine. Financiran je iz europskih fondova, a provodi se u partnerstvu Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobinga, Grada Zagreba i Pravnog fakulteta iz Osijeka.
Tekst: HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply