Majstori glazbene komedije Igudesman&Joo 19. prosinca u Lisinskom

Majstori glazbene komedije Igudesman&Joo 19. prosinca u Lisinskom

Svjetske glazbene zvijezde Igudesman&Joo, duhoviti dvojac koji je osvojio svijet svojim jedinstvenim predstavama u kojima spaja komediju s klasičnom glazbom i popularnom kulturom, ponovno gostuje u Zagrebu, gdje će u subotu 19. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupiti s programom “klasične glazbe u bizarnim, otkačenim, pomaknutim i smiješnim situacijama i varijacijama”.

 Violinist Aleksej Igudesman i pijanist Hyung-ki Joo virtuozni su solisti poznati po atraktivnim nastupima u kojima kombiniraju klasičnu glazbu, komediju i kazalište. Njihov im je inovativni pristup klasičnoj glazbi, koju na neočekivane načine kombiniraju s popularnim melodijama i filmskom glazbom uz obilje komičnih gegova, zabavnih komentara i smiješnih skečeva, priskrbio epitet montipajtonovaca svjetske klasičarske scene.

Glazbenici koji “unose nadrealno u koncertne dvorane” publici Lisinskog već su se predstavili uspješnim nastupima u prosincu 2011., svibnju 2013. i prosincu 2014.

Kako se ističe u najavi, nakon prošlogodišnjeg iznimno uspješnog nastupa pred 1300 ljudi s programom “dirljivih božićnih klasika i nevjerojatno smiješnih originalnih božićnih i novogodišnjih pjesama”, “glazbenici koji nisu samo glazbenički virtuozi, već i majstori komedije”, ponovno se vraćaju na pozornicu Lisinskog, ovaj puta s programom “Play it Again”, koji donosi klasičnu glazbu u bizarnim, otkačenim, pomaknutim i smiješnim situacijama i varijacijama.

Obrazovali su se na prestižnoj engleskoj školi Yehudi Menuhin gdje su stekli vrhunsko klasično obrazovanje, no za sebe kažu da “žive u zemlji YouTubea”, gdje su njihovi klipovi do danas postigli više od  35  milijuna klikova.

Nastupali su na stadionima diljem svijeta i gostovali u nekim od najprestižnijih svjetskih glazbenih dvorana kao što su Kennedy Center u Washingtonu i Carnegie Hall u New Yorku, i to s nekim od najistaknutijih orkestara svijeta, među kojima s Newyorškom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom grada Chicaga.

S njima su nastupali i Emanuel Ax, Joshua Bell, Janine Jansen, Gidon Kremer, Mischa Maisky, Viktoria Mullova i Julian Rachlin, te glumci John Malkovich i Roger Moore.

Njihov je cilj klasičnu glazbu približiti mlađoj publici, pa su pokrenuli i obrazovni program “8 do 88 – Glazbeno obrazovanje za djecu svih dobi” (“8 to 88 – Musical Education for Children of All Ages”) koji provode na sveučilištima i glazbenim školama diljem svijeta.

Nastupili su i u nekoliko filmova, te snimili vlastiti “kvazi-dokumentarac” pod nazivom “Everything You Always Wanted to Know About Classical Music” (Sve što ste željeli znati o klasičnoj glazbi).

Tekst/Foto: HINA

Leave a Reply