SABOR: Bezuspješan prvi pokušaj konstituiranja Sabora

SABOR: Bezuspješan prvi pokušaj konstituiranja Sabora

Uzbuđenje koje se u četvrtak prijepodne zrcalilo na licima novoizabranih saborskih zastupnika bilo je kratkog daha, jer Hrvatski sabor nije uspio izabrati svog predsjednika, a time ni konstituirati se.

Zastupnici, koji su u sabornici bili jedva pola sata, od ranog su jutra ‘kapali’ na Markov trg.

U saborsku je proceduru u četvrtak upućen samo jedan prijedlog za imenovanje predsjednika Sabora – 55 zastupnika iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste predložili su da se na tu funkciju imenuje zastupnika Mosta nezavisnih lista Roberta Podolnjaka, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak, koji je odbio kandidaturu.

Podolnjak je objasnio kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom, na što je predsjedavajući Josip Leko konstatirao kako to znači da u proceduri ne postoji ni jedan valjan prijedlog te prekinuo sjednicu i najavio da će se nastaviti kada se skupi većina potrebna za konstituiranje Sabora.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović pozvala je u četvrtak, nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Hrvatskog sabora, novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima.

– Pozivam sve novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima, prema biračima koji su ih izabrali,- rekla je predsjednica novinarima napuštajući sabornicu.

Drugi krug konzultacija s parlamentarnim strankama najavila je za ponedjeljak.

Prvi pokušaj konstituiranja osmog saziva Hrvatskog sabora završio je neslavno nakon što je Robert Podolnjak iz Mosta, zbog protivljenja Domoljubne koalicije, odbio da ga se na tu funkciju imenuje na prijedlog 55 zastupnika SDP-ove koalicije Hrvatska raste.

 Budući da je to bio jedini prijedlog koji je stigao u proceduru, Branimir Glavaš (HDSSB) zatražio je da se o njemu izjasni predloženi Podolnjak, odnosno da kaže prihvaća li kandidaturu, na što je Podolnjak podsjetio kako je Most nezavisnih lista već objavio kako će imenovanje prihvatiti samo ako ga podrže zastupnici obiju velikih koalicija.

– Rekli smo da ćemo prihvatiti kandidaturu za predsjednika Hrvatskog sabora ukoliko ona bude podržana od dvije najveće političke opcije, koje imaju svaka više od trećine saborskih zastupnika. U ovom trenutku ne znamo je li to istina, budući da se o tome nije izjasnio predstavnik zastupnika Domoljubne koalicije. Očekujemo da se i oni o tome izjasne i ukoliko su i oni za prijedlog koji je podnijet, u tom slučaju ja osobno prihvaćam kandidaturu i glasat ćemo za navedeni prijedlog, ukoliko je to prijedlog i stav i zastupnika Domoljubne koalicije,- rekao je Podolnjak.

Nakon što je Davorin Mlakar u ime HDZ-a kazao kako njihov klub ne prihvaća prijedlog SDP-a, Podolnjak je odbio kandidaturu, na što predsjedavajućem Josipu Leki nije preostalo drugo nego da prekine sjednicu i najavi nastavak kad se okupi većina potrebna za konstituiranje Sabora i sastavljanje vlade.

Neuspjelom pokušaju konstituiranja Sabora prethodio je nastavak pregovora Mosta s dvijema koalicijama u srijedu. Na sastanku u SDP-u je, po riječima predsjednika stranke i premijera Zorana Milanovića, Mostovim pregovaračima rečeno kako SDP ostaje pri prijedlogu da bi predsjednik Sabora trebao biti iz Mosta.

– Mi ne možemo dopustiti da u Hrvatskoj bude, a nije, bezvlašće. Zemlja ima vladu, može je imati još mjesecima, ali bitno je da se Sabor konstituira, da vlada onda, bez obzira što je neformalno tehnička može surađivati sa Saborom, bez obzira na to tko je mandatar i je li potvrđena nova vlada. Ostajem kod toga da bi bilo korektno da gospodin Podolnjak, kao osoba koju su izričito naveli jučer, bude predsjednik Sabora, da ga izaberemo,- kazao je Milanović novinarima na dolasku u Sabor.

HDZ je optužio za netransparentnost. – Barem je jasno jasno da mi otpočetka igramo po našim jasnim i transparentnim pravilima, da je HDZ u mišjoj rupi, da nisu u stanju ljude pogledat u oči jučer cijelo popodne i reći da ili ne, nego da igraju seoski poker,- ustvrdio je Milanović.

Tekst: ZNA/HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply