Komemoracija za pariške žrtve u petak na Trgu bana Jelačića

Komemoracija za pariške žrtve u petak na Trgu bana Jelačića

Komemoracija za žrtve nedavnoga terorističkog napada u Parizu održat će se Zagrebu u petak na Trgu bana Jelačića u 17 sati, pod geslom “Zagreb za Pariz”, najavili su u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za novinare francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz i gradonačelnik Milan Bandić.

Francuska veleposlanica Michele Boccoz zahvalila je građanima Zagreba i Hrvatske na brojnim izrazima potpore i prijateljstva nakon terorističkog napada u Parizu te Gradu Zagrebu na ovoj inicijativi.

Slike Muzeja suvremene umjetnosti i Velike fontane u bojama francuske zastave snažni su simboli solidarnosti hrvatskoga glavnog grada s francuskim glavnim gradom, rekla je veleposlanica Boccoz.  Istaknula je da su i Split i ostali gradovi u Hrvatskoj odali počast žrtvama terorističkog napada te da je minuta šutnje bila značajan trenutak izraza solidarnosti Hrvatske.

Hrvatska je u ponedjeljak, 16. studenog, spustivši zastave na pola koplja te zvukom sirena točno u podne i minutom šutnje odala počast žrtvama terorističkih napada izvedenih u petak u Parizu.

Okrutni terorizam za posljedicu je imao 130 žrtava svih nacionalnostim a pogodio je i Tunis, Ankaru, Bejrut, Irak i Egipat napadavši slobodu, demokraciju i toleranciju, rekla je francuska veleposlanica. Ove  vrijednosti nastavljamo odlučno braniti , poručila je.

Veleposlanica  Boccoz istaknula je da će francuski predsjednik Francois Hollande to ponoviti na službenom odavanju počasti žrtvama sutra u Parizu. Sretna sam, dodala je,  što će se Zagreb sutra tome pridružiti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je kako je u petak  prigoda da u 17 sati izrazimo pijetet i solidarnost s žrtvama terorističkog napada. Ovo je prigoda da Zagreb i Pariz na djelu demonstriraju solidarnost, brigu i pijetet s onima koji su na takav strahovit način završili svoj život. U znak pažnje i  prijateljstva Zagreba i Pariza te Francuske i Hrvatske mi ćemo na glavnom na glavnom trgu izraziti pijetet i komemorirati pod geslom “Zagreb za Pariz”, rekao je Bandić.

Zahvalio je svima koji će sutra nazočiti na komemoraciji na Trgu bana Jelačića i pozvao medije da stalno pozivaju građane da “sa svijećom u ruci izraze počast žrtvama Pariza, odnosno Francuske”.

Sutrašnje odavanje počasti žrtvama terorističkog napada u Parizu 13. studenog započet će ispred Francuskog veleposlanstva u Zagrebu u 16. 50 sati odakle će se u mimohodu kroz Prašku ulicu doći na središnji zagrebački trg.

Na svim prilazima glavnome gradskom trgu bit će postavljeni štandovi gdje će se građanima dijeliti svijeće za komemoraciju, a na kojoj će sudjelovati brojni hrvatski umjetnici i glazbenici, među kojima i akademski zbor Ivan Goran Kovačić koji će, između ostalog, otpjevati francusku himnu Mareseljezu (La Marseillaise). U programu će sudjelovati i Zbor HRT-a, Antonija Dunjko, Tereza Kesovija, Ante Gelo, Simfonijski puhački Orkstar Hrvatske vojske te Luka Dragić i Rene Medvešek.

Francuski predsjednik Francois Hollande u petak ujutro odat će počast ubijenima i ozlijeđenima u napadima u Parizu 13. studenoga. Službena ceremonija održat će se u svečanom okruženju u dvorištu Palače invalida, impozantne vojne građevine u središtu Pariza čiji je dio pretvoren u muzej. Ondje će Hollande održati govor pred članovima obitelji 130 žrtava i više stotina ozlijeđenih u napadima.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply