“Spone” premijerno u petak u Zagrebačkom kazalištu mladih

“Spone” premijerno u petak u Zagrebačkom kazalištu mladih

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) sezonu nastavlja u petak 27. studenoga premijerom plesne predstave “Spone” Zagrebačkog plesnog ansambla u koreografiji istaknutog katalonskog umjetnika Roberta Olivana koja gledatelje vodi u privatne mikrosvjetove izvođača, stvarajući među njima posebne spone.

Kako se ističe u najavi, predstava je koprodukcija ZPS-a i ZKM-a a predstavit će u Zagrebu rad višestruko nagrađivanog plesača, koreografa i plesnog pedagoga čije koreografije odražavaju neuobičajenu viziju plesa i potrebu da ga dovede u dijalog s drugim umjetničkim žanrovima.

“Olivan stvara služeći se mješavinom umjetničkih jezika, a važno polazište njegovih kreacija iskustva su i ambicije izvođača s kojima zajedno stvara iskonski pokret i organski fizički teatar, pa se tako u njegovim predstavama često pojavljuju elementi suvremenog cirkusa, glume, ali i raznih drugih disciplina i talenata koje pojedini izvođači posjeduju”, stoji u najavi.

Predstava “Spone” odvodi gledatelja u privatne mikrosvjetove izvođača, isprepleće njihova osobna i profesionalna iskustva, suprostavlja njihove čežnje i prepreke. Komadići njihovih životnih priča povezani su neopipljivim nitima, sponama kojih nisu uvijek svjesni, a koje na neobjašnjiv način određuju smjer njihova djelovanja.

“Te spone, nevidljivi mostovi, dovode do spoznaje da smo bez obzira na sve naše razlike jedni drugima potrebni upravo da bismo ponovno bili svoji. Scenski materijal koji su u osnovi kreirali izvođači od samog je početka imao jasnu svrhu: iskušati vlastite tjelesne i emotivne granice kako bi stvorili jedinstven oblik vizualne poezije – poeziju temeljenu na njihovu vlastitu iskustvu”, dodaje se u najavi.

Služeći se neverbalnim kazališnim izričajem i jezikom suvremenog plesa, predstava kao rezultat nudi slagalicu događaja koja otkriva suodnose i spone između šest priča i šest različitih osobnosti a izvode ju, na glazbu Nenada Kovačića, izvođači Petra Chelfi, Martina Nevistić, Nika Lilek, Petra Valentić, Adrian Pezdirc i Andreja Jandrić.

Kostimografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, a oblikovatelj svjetla Saša Fistrić.

Olivan (1972.) je autor koreografija u više od 50 predstava, a 2001. je osnovao i vlastitu plesnu skupinu Enclave Arts del Moviment, u kojoj je koreografirao brojne zapažene predstave. Za svoje je radove višestruko nagrađivan na festivalima u Španjolskoj i svijetu, a 2014. mu je dodijeljena i nacionalna španjolska nagrada Premio Nacional de Cultura.

 

Leave a Reply