Policija poziva građane da se zbog posjeta stranih delegacija strogo pridržavaju uputa

Policija poziva građane da se zbog posjeta stranih delegacija strogo pridržavaju uputa

Zbog posjete petnaestak stranih delegacija među kojima je i američki potpredsjednik Joe Biden koje će u srijedu u Uredu predsjednice sudjelovati na summitu „Brdo-Brijuni“ na snazi će biti posebne sigurnosne mjere zbog čega će biti otežan promet, izvijestilo je u utorak Ravnateljstvo policije.

Policija moli građane za razumjevanje, poziva ih de se pridržavaju uputa policijskih službenika te savjetuje građanima da u srijedu tijekom cijelog dana izbjegavaju dolazak vozilima u širi centar grada te da koriste javni prijevoz tramvajima i prigradskim vlakovima HŽ-a.

Autobusni i tramvajski promet odvijat će se po posebnom rasporedu i voznom redu ZET-a, uz česta preusmjeravanja i obilazne pravce te uz mogućnost  kratkotrajnih zastoja, a prometna situacija bit će dostupna na internetskim stranicama ZET-a, rekao je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Građane koji u srijedu rade u jutarnjim satima policija poziva da vozilima na posao dođu do 7,30 sati kako bi izbjegli jutarnje gužve u prometu.

“U povodu osiguranja dolaska, smještaja i sastanka stranih delegacija, policija je poduzela i poduzet će niz mjera kako bi sigurnost bila na najvišoj sigurnosnoj razini, a uz što manje ometanja uobičajenog ritma života građana”, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj policije Vlado Dominić.

Zbog toga će, kazao je Dominić, u Zagrebu biti otežano  prometovanje i kretanje određenim ulicama, kvartovima i mjestima, posebice u blizini objekata smještaja i mjestima posjete stranih delegacija.

Načelnik Ureda za posebne poslove sigurnosti Željko Renić pozvao je građane koji stanuju u blizini štićenih mjesta i trasa kojima će prolaziti štićene kolone da ne izlaze na balkone i da spuste rolete. No, dodao je da će policija imati razumjevanja za stanara kojima su rolete pokvarene. Primjeti li neki sumnjivi predmet to morajhu prijaviti policiji.

Upitan jesu li mjere osiguranja visokih uzvanika pojačane zbog situacije u Francuskoj i terorističkih prijetnji Renić je rekao da je zadaća policije da uspostavi adekvatne mjere osiguranja temeljem informacija sigurnosnih službi. Događaji koji su prethodili u Francuskoj daju policiji za pravo da postupi s maksimalnim opezom, rekao je Renić.

Nije želio govoriti koliko je policajaca uključeno u osiguranje, no dodao je da je ta brojka daleko manja 5000 što navode pojedini mediji.

Posebna regulacija prometa važit će od utorka u večernjim satima na prometnicama koje vode od Zračne luke Zagreb do hotela smještaja stranih delegacija, odnosno do Ureda Predsjednice RH na Pantovčaku i na širem području Gornjeg Grada.

Uz prometnice kojima će se kretati delegacije od utorka od 20 sati do srijede do 20 sati bit će zabranjeno parkiranje vozila, a sva zatečena vozila  bit će izmještena. Parkiranje će biti zabranjeno u Pierottievoj ulici i u Ulici Izidora Kršnjavoga od Kačićeve do Savske ceste, Savskoj cesti od Vodnikove do Vukotinovićeve, u Vukotinovićevoj i Perkovčevoj ulici.

U srijedu od 7.30 do 20 sati na prometnicama kojima će se kretati delegacije neće se dopustiti kretanje vozila, ali će im se dopustiti prelazak preko trase između prolazaka štićenih kolona. Promet će tog dana u potpunosti biti zabranjen za dostavna, teretna i kombi vozila po trasama kretanja i u bočnim ulicama koje izlaze na trasu kretanja, kažu u policiji.

U užem središtu Zagreba u utorak postoji mogućnost kratkotrajnih prekidanja prometa jer se  očekuje dolazak jednog dijela delegacija tijekom poslijepodneva i večeri.

Alternativni prometni pravci dostupni su na MUP-ovim internetskim stranicama no policija upozorava da će se u srijedu i na svim alternativnim pravcima izuzetno otežano odvijati promet zbog preusmjeravanja velikog broja vozila na obilazne pravce.

Leave a Reply