BADCo slavi 15 godina i najavljuje hrvatsku turneju

BADCo slavi 15 godina i najavljuje hrvatsku turneju

BADco. hrvatska kazališna skupina međunarodne prepoznatljivosti, zaokružuje 15 godina rada i kontinuiranog umjetničkog djelovanja. Nakon brojnih gostovanja i predavačkog rada u europskim  centrima suvremene izvedbene umjetnosti, BADco. obilježava 15. obljetnicu hrvatskom turnejom. Tri predstave, odabrane kao prikaz presjeka umjetničke prakse BADco. gostovat će u tri grada.  Predstava «Poluinterpretacije – ili kako objasniti ples nemrtvom zecu» gostuje u četvrtak 26. studenog u Splitu u Domu omladine, u subotu 28. studenog predstava «Manje zlo» gostuje u Dubrovniku u Art radionici Lazareti, a najnovija predstava «Stranac» na programu je u subotu 5. prosinca u Zagrebačkom plesnom centru u Zagrebu. Predstava «Manje zlo» je upravo prije nekoliko tjedana nagrađena strukovnom nagradom UPUH-a u kategoriji koreografije i kategoriji izvedbe.

 Rad BADco. ne da se svrstati u klasične ladice. Njihove predstave sazdane su od plesnog kazališta, teorijske rasprave, filmske dokumentacije i umjetničkog filma. Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se kroz suradnju troje koreografa/plesača, dvoje dramaturga i jednog filozofa, uz producenta skupine, sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem. Jezgru kolaborativne izvedbene skupine čine:Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš, Lovro Rumiha i Zrinka Užbinec.

Brojni hrvatski i inozemni umjetnici bili su i trenutno jesu aktivno uključeni u rad skupine što pridonosi stvaranju kazališnog jezika tipičnog za BADco. To su Ivana Sajko, Goran Petercol, Damir Bartol Indoš, Silvio Vujčić, Aleksandra Janeva Imfeld, Darija Doždor, Krešimir Mikić, Slaven Tolj, Alen i Nenad Sinkauz, Goran Ferčec, Siniša Ilić, Dinko Rupčić,Tor Lindstrand, Helge Hinteregger, Daniel Turing, Scott de Lahunta, Bertha Bermudez i drugi.

Rad skupine BADco. predstavljen je u nizu ključnih centara i festivala suvremne izvedbene umjetnosti; Volksbühne i Sophiensaelle u Berlinu, TATE modern u Londonu, u kazalištu La MaMa i PS122 u New Yorku, Tanzquartier i Garage X u Beču, Orionteatern u Stockholmu, In-presentable u Madridu, Štajerska jesen u Grazu, BITEF-u u Beogradu, Onassis Cultural Center u Ateni, Metropolic Biennalen u Kopenhagenu, Homo Novus u Rigi i brojim drugim. Na 54. međunarodnom bijenalu u Veneciji.

 

Leave a Reply