Gradonačelnik Bandić sastao se s premijerom kantona Sarajevo Elmedin Konakovićem

Gradonačelnik Bandić sastao se s premijerom kantona Sarajevo Elmedin Konakovićem

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak se sastao s izaslanstvom kantona Sarajevo, predvođeno premijerom Elmedinom Konakovićem, a tema razgovora bila je razmjena iskustava kako bi Sarajevo funkcionirao bolje u skladu s europskim standardima i građani bili zadovoljni, kao primjerice integracija velikog broja komunalnih poduzeća, po uzoru na Zagrebački holding.

Bandić je novinarima izjavio da mu je drago što su u posjeti Gradu Zagrebu premijer kantona Sarajevo Elmedin Konaković “s obzirom i u Sarajevu pokušavaju stvari dovesti na razinu europskih standarda tako da grad funkcionira bolje”.

Premijer kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je da su razgovarali o problemima komunalnog gospodarstva i infrastrukture, gradskog prijevoza i gradskog parkinga te o problemu rješavanja pasa lutalica koji su, kako je rekao, “u Sarajevu eskalirali u zadnjim godinama”. “Mi se s tim uspješno borimo u prvih nekoliko mjeseci od kada je ova nova Vlada na poziciji”, rekao je. Najavio je da početkom godine namjeravaju integrirati veliki broj komunalnih poduzeća te da su zato nakon Istanbula, sada posjetili Zagreb, kao dvije funkcionalne gradske uprave koje su na ozbiljan i efikasan način riješili te probleme.
Rekao je da Zagreb ima što naučiti i od Sarajeva, jer Sarajevo u zadnjih nekoliko mjeseci ima ogroman trend porasta turističkih usluga, tri puta više turista nego u vrijeme Olimpijade, te porast u dijelu ekonomiji oko 12 posto, porast prihoda, BDP raste i oporavak za iduću godinu, a jedna od komparativnih prednosti su Olimpijske igre i olimpijske planine. Rekao je da ogromne iskorake imaju i u proizvodnji u drvnoj i metalnoj industriji koja je jedna od pokretača gospodarstva u BiH. Istaknuo je i suradnju na kulturno-povijesnim i sportskim temama.
Upitan kako komentira što je Bandiću oduzeta titula počasnog građanina grada Sarajeva, Konaković je rekao da je on bio jedan od ljudi koji su tada govorili afirmativno jer ljude cijeni po djelima.
O sigurnosnoj situaciji u Sarajevu, Konaković je rekao da su imali jedan napad na dva vojnika koji su ubijeni od čovjeka kojeg ne mogu okarakterizirati baš kao pripadnika nekog vehabijskog pokreta jer je riječ o osobi s kriminalnim dosjeom, koji je koristio narkotike, koji je bliže toj nego nekoj drugoj strani. Istaknuo je da su sigurnosne mjere podignute na jednu višu razinu te da njihove agencije rade ozbiljan posao u smislu preventive da se takve stvari ne bi dešavale.
Tekst: HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply