Sedma Noć kazališta kao podsjetnik i dokaz važnosti kazališta

Sedma Noć kazališta kao podsjetnik i dokaz važnosti kazališta

Tisuće ljubitelja kazališne umjetnosti sudjelovale su u subotu diljem Hrvatske u brojnim događanjima koja su za njih pripremile kazališne i izvedbene institucije u 42 hrvatska grada u sedmoj Noći kazališta, pokazavši time da kazalište igra itekako bitnu ulogu u životima hrvatskih građana.

Manifestacija nazvana Noć kazališta odavno je prerasla početnu ideju “noćnog druženja”, pa su brojne institucije s programima započele već u subotu ujutro, a najduži program ove je godine organizirala zagrebačka Scena Ribnjak.

S programom je počela već u ponoć i minutu, a ponudila je šest predstava te bogat popratni program započet koncertom Zorana Predina i Damira Kukuruzovića već u petak navečer, nakon čega je održana prva dramska predstava programa, “Dnevnik jednog luđaka”.

Ulaznice su se obavezno morale rezervirati, dio programa je bio besplatan a dio ponuđen po simboličnim cijenama i svi su programi bili odlično popunjeni, čak i oni održani u “sitnim” satima.

Program je u jutarnjim satima otvorilo i kazalište Mala scena, izvedbom predstave za najmlađe “Priča o kotaču”, kao prve od ukupno četiri u programu koji je trajao do navečer, a jutarnje su programe imali i kreativni studio Jasmina i lutkice, Kazalište Tvornica lutaka, te Narodno sveučilište Sesvete.

Ove su godine u Noći kazališta održane tri premijere, a jedna od njih bila je i praizvedba predstave “Na kraju tjedna”, novog autorskog projekta istaknutog redatelja Bobe Jelčića u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb.Riječ je o predstavi koja uzbudljivim kazališnim jezikom problematizira našu svakodnevicu.

Gradsko kazalište Trešnja po upola je jeftinijim cijenama Zagrepčanima ponudilo karte za predstavu “Snjeguljica i sedam patuljaka” a, po riječima voditeljice marketinga Kristijane Ferderbar Bućan, sve su razgrabljene u samo pola sata.

Gradsko dramsko kazalište Gavella za Noć kazališta ponudilo je predstavu “Osmi povjerenik” s ulaznicama po cijeni od deset kuna.

Slično je bilo i drugdje; Satiričko kazalište Kerempuh, Kazalište Ivan Goran Kovačić, Kazalište Knap, Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život, Teatar Exit, Teatar &TD, Zagrebački plesni centar, Zagrebačko kazalište mladih, Centar za kulturu Trešnjevka, Comedy Club Studio Smijeha, Kazalište Merlin, Eurokaz, Glumačka družina Histrion… svi su imali popunjene programe.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply