Predstavljen projekt “Na prvoj crti zdravlja” namijenjen braniteljima

Predstavljen projekt “Na prvoj crti zdravlja” namijenjen braniteljima

U zagrebačkoj Zakladi za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti u petak je predstavljen javnozdravstveni projekt Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja “Na prvoj crti zdravlja”, koji će se baviti znanstvenim i edukativnim aktivnostima vezanim uz zdravlje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, te stradalnika Domovinskog rata.

Početku edukacije u kojoj sudjeluju zdravstveni djelatnici, socijalni radnici, radni terapeuti i drugi stručnjaci koji će pružati usluge u savjetovalištu, prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio da će u prostorima Zaklade na Kvaternikovu trgu pomoć moći dobiti oni koji su nas zadužili na prvoj crti bojišnice i kojima imamo obvezu pomoći.

Voditeljica projekta Marijana Braš naglasila je da projekt podupiru zagrebački Medicinski fakultet, više zdravstvenih klinika i udruge civilnog društva.

Svakodnevno u medijima slušamo kako je 35.000 branitelja umrlo od malignih bolesti, da ih jako puno obolijeva od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, da se javljaju problemi s palijativnom skrbi u toj populaciji, no nedostaju nam prava istraživanja. Savjetovalište će biti mjesto gdje će svi moći dobiti konkretnu pomoć, bilo da se radi o fizičkom ili psihičkom zdravlju, prehrani itd., kazala je Braš.

Najavljeno je da će projekt krenuti početkom prosinca s konferencijom “Na prvoj crti zdravlja”, gdje će se okupiti stručnjaci s tog područja.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply