Održan Foruma zagrebačkih ugostitelja 2015.

Održan Foruma zagrebačkih ugostitelja 2015.

U  Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, zamjenik ministra turizma  Daglas Koraca,  Nenad Šepak, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb,  sudjelovali su na konferenciji za novinare koja se održala u sklopu Foruma zagrebačkih ugostitelja 2015.

Tema ovogodišnjeg Foruma je zašto su ugostitelji jedini koji plaćaju porez na potrošnju. Po završetku radnog dijela Foruma, održana je konferencija za novinare na kojoj je predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Nenad Šepak upoznao okupljene sa zaključcima skupa, ali i zahtjevima zagrebačkih ugostitelja prema vlasti na lokalnoj i državnoj razini.

Jedan od prošlogodišnjih zahtjeva prema Gradskoj vlasti odnosio se na smanjenje prireza, ove godine to se i realiziralo.

– Postavlja se pitanje što je predstavničko tijelo gradske skupštine Grada Zagreba gdje je 51 zastupnik u kojem ja predsjedam napravilo od vašeg zadnjeg foruma. Na zadnjoj sjednici gradske skupštine nikada nije kasno nakon što od onoga što smo raspravljali prije godinu dana na ovome Forumu smo realizirali obuku i upravo od 2016. plaćat će se jedan posto manji prirez na potrošnju. – rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor

– Nigdje nema velikih zarada i ekstra profita kada vam nisu skloni ni zakonski propisi, ni veliki porezi koje plaćate. Zato vam čestitam na vašem radu ustrajnosti i na ovome Forumu. Smanjenje koje smo donijeli na posljednjoj sjednici o kojoj je pričao Darinko Kosor vama ne znači puno, ali je dokaz dobre volje u ova teška vremena. – rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić

Zaključci Foruma 2015. prema Gradu Zagrebu: zaustavite propadanje i prodaju ugostiteljskih objekata; zabranite postavljanje hladnjaka, ledenica i slične opreme za hlađenje pića i napitaka; ukinite porez na potrošnju; smanjite komunalne naknade, kod dodjele javne površine prioritet dati ugostitelju kojemu je to glavna djelatnost; smanjiti porez na tvrtku izjednačite ugostitelja s drugim djelatnostima i gradska uprava; gradski uredi trebaju biti servis i pomoć ugostiteljima.

Zaključci Foruma 2015. prema državi: povećanje standarda potrošača, povećanje osnovnog osobnog dobitka na 5000 kn, a sada je 2600 kn; priznavanje troškova poslovnih ručkova, večera (prezentacija) u 100% iznosu; omjer praktične prakse i teorijske nastave u omjeru 70:30; potaknuti i povećati licenciranje ugostiteljskih objekata; zabraniti zakonom o trgovini hlađenje i usluživanje napitaka; hrane u trgovini; ukidanje poreza na potrošnju kojeg plaćaju jedino ugostitelji.

Na Forumu su dodijeljena priznanja, najdugovječnijim i najuspješnijim ugostiteljima Grada Zagreba, priznanja su dobili: Žabac, vlasnice Anđelke Ribić, Palma za 20 godina uspješnog rada, Škorpion za 35 godina rada, Milenijum i slastičarna Orijenta koja se može pohvaliti sa tradicijom koja traje dugih 80 godina.

Ovogodišnji Forum imao je humanitarni karakter tako je Udruženje ugostitelja Zagreb na poticaj Udruge za pomoć djeci sa senzornim poremećajima „Senzori“ organizirati humanitarnu akciju u ugostiteljskim objektima na području Grada Zagreba. Akciji pod nazivom ˝VITOV SVIJET˝ cilj je prikupiti sredstva za provođenje defektoloških i radnih terapija te savjetovanje roditelja u cilju postizanja stimulativnog i sretnog okruženja za male ˝senzorce˝.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply