U koloni sjećanja 30 tisuća ljudi

U koloni sjećanja 30 tisuća ljudi

Više od 30.000 građana iz cijele Hrvatske i okolnih država, prema procjeni vukovarskih gradskih vlasti, prošlo je u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, prisjećajući se sloma obrane Vukovara 18. studenoga 1991.godine.

Uz predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović te predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i Vlade Zorana Milanovića, u koloni sjećanja prisustvovali su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

Predsjednik Sabora Leko iz vukovarske je bolnice poručio da je žrtva Vukovara opće hrvatski simbol slobode. “Vrijednost borbe Domovinskog rata, kao i vrijednost branitelja raste što se više odmičemo od toga datuma. Sloboda i demokracija su nenadoknadive vrijednosti“, istaknuo je Leko.

– Mržnja  razara i ubija, oprost je smiraj duše, a zaborav gubljenje identiteta. Ima trenutaka kada čovjek ne treba puno pričati. Ovo je mjesto pijeteta, zajedništva i solidarnosti, sve drugo što bih rekao bilo bi isprazno. Branitelji su stvorili slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a Vukovar je simbol te pobjede. Ovo je mjesto posebnog pijeteta prema onima koji su poginuli, izgubili najmilije, ostavili dijelove tijela, ranjeni i slučajno preživjeli- rekao je Milan Bandić.

Kolonu iz kruga bolnice predvodili su članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, pripadnici 204. Vukovarske brigade, članovi vukovarskih braniteljskih udruga, pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi, a sportaši grada Vukovara nosili su 50 metara dugu hrvatsku zastavu.

Tekst: ZNA.HR / HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply