Šest naslova u finalu književne nagrade V.B.Z.-a i Tisak medie

Šest naslova u finalu književne nagrade V.B.Z.-a i Tisak medie

U sklopu Interlibera na štandu V.B.Z.-a održana je konferencija za novinare na kojoj su objavljena imena finalista za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman u 2015. godini.

U finale od 116 prijavljenih rukopisa, prošlo je samo šest rukopisa koji su po mišljenju žirija kojeg sačinjavaju Zoran Ferić, Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić, dostojni nagrade u iznosu od 100.000 kuna.

-Ovako veliki broj rukopisa je dokaz da se u Hrvatskoj jako puno pišu i anonimno romani. Osjeća se velika promjena u rukopisu, prije desetak godina kada se ova nagrada počela dodjeljivati oni su bili poetski, dok su danas zastupljene teme od ženskih romana do ratne tematike, fantastike, egzistencijalne problematike, danas se sve unosi u roman. Finalisti koji su izabrani dosta su žanrovski raznoliki. Žiri je kao i svake godine imao izuzetno težak posao. Ja  osobno volim ovakve anonimne natječaje, jer onda možete bez predrasuda i predznanja procjenjivati čisti tekst i ovakvi natječaji su najpošteniji natječaji.- rekla je Jagna Pogačnik, članica žirija za književnu nagradu Za najbolji neobjavljeni roman u 2015. godini.

Naslovi koji su ušli u finale su: Reality Show, Eliksir istine, Ponte de la tette, Susjedi, Susjed i Državni proračun broj jedan.

Proglašenje pobjednika i svečana dodjela nagrade održat će se 24.studenog 2015. godine, u novom multimedijskom klubu „Opera“ Petrinjska 4, Zagreb.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply