Otvorena 20. Smotra Sveučilišta u Zagrebu

Otvorena 20. Smotra Sveučilišta u Zagrebu

Jubilarna 20. Smotra Sveučilišta u Zagrebu otvorena je u četvrtak, okupivši 80-ak sudionika koji će tijekom tri dana u prostorima Studentskoga centra (SC) posjetiteljima predstaviti mogućnosti studiranja na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima.

 U prostorima  SC-a učenici i studenti moći će se informirati o studijskim programima i upisnim uvjetima, studentskom životu i uvjetima smještaja tijekom studiranja u Zagrebu. Bit će predstavljena i opremljenosti pojedinih fakulteta, kreativna mjesta za zapošljavanje u pojedinim strukama te brojne druge pojedinosti koje su mladima važne prilikom odluke o upisu na fakultet.

 Kao i proteklih godina, u okviru suradnje između Sveučilišta i srednjih škola, programe Smotre pratit će srednjoškolci iz cijele Hrvatske, koji će stići u organiziranim skupinama. Očekuje se da će programe Smotre, kao i proteklih godina, pratiti oko 25.000 posjetitelja svih generacija i uzrasta.

 Sudionici Smotre – 33 sastavnice zagrebačkog Sveučilišta te više od 40 drugih sudionika predstavit će se u izložbenom šatoru, u zgradi SC-a i na pozornici Kina SC-a.

 Uz besplatan ulaz, smotra će za posjetitelje biti otvorena u četvrtak i petak ,12. i 13. studenoga, od 10 do 18 sati, a u subotu, 14. studenoga, od 9 do 15 sati.

 Bit će predstavljena sva 563 studijska programa – preddiplomska, diplomska i poslijediplomska, tako da će ove godine Smotra biti otvorena i za studente. Predstavit ćemo svu sveobuhvatnost i raznolikost našeg sveučilišta, istaknula je prorektorica za studente Ivana Čuković Bagić.

 Rektor Damir Boras istaknuo je važnost manifestacije  koja mladima pruža cjelovitu informaciju o mogućnostima studiranja. “Svatko može, prema svojim željama i sposobnostima, odabrati svjesno što će raditi u životu”, rekao je rektor te pozvao mlade da posjete smotru kako bi na vrijeme odlučili što žele raditi u životu.

 Radi poboljšanja uvjeta života studenata, ove je godine ostvarena suradnja s Gradom Zagrebom i s Gradskim uredom za zdravstvo, koji provodi niz preventivnih aktivnosti namijenjenih mladima. Grad Zagreb je i pokrovitelj Smotre, a na otvorenju je bio i gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da je ponosan na partnerski odnos sa Sveučilištem. “Još jednom postavljamo Zagreb na kartu europskih znanstvenih centara izvrsnosti, neka tako to i ostane”, poručio je.

  Između ostaloga, na Smotri će biti predstavljen Vodič za mlade, informativni vodič o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova namijenjenima mladima. Također, posjetitelji Smotre će se kroz brošure, prezentacije i razgovor s predstavnicima Grada upoznati s uslugama koje pružaju savjetovališta i službe pri Centru za mlade Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” – Služba za školsku i adolescentnu medicinu, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Savjetovalište za zaštitu reproduktivnoga zdravlja i Savjetovalište za poteškoće učenja i prilagodbe.

Tekst: ZNA.HR/HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply