Predstavljanje projekta “Pomoćnici u nastavi kao potpora inkluzivnom obrazovanju”

Predstavljanje projekta “Pomoćnici u nastavi kao potpora inkluzivnom obrazovanju”

U Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt Pomoćnici u nastavi / stručni komunikacijski posrednici kao potpora inkluzivnom obrazovanju.

Riječ je o projektnom prijedlogu s kojim se Grad Zagreb po drugi puta prijavio na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a kojeg je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
Vrijednost Projekta je 5.410.997,30 kuna od čega je Gradu Zagrebu dodijeljeno 4.500.000,00 kuna bespovratnih sredstava.

Grad Zagreb je 2007. godine prvi krenuo s  financiranjem pomoćnika u nastavi, a danas financiramo gotovo 380 pomoćnika. Čestitam gradskim uredima: za obrazovanje, kulturu i sport, za programe i projekte Europske unije i za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, što su odradili odličan posao- ovim projektom je 160 učenika s teškoćama u razvoju dobilo pomoć,  rekao je gradonačelnik Milan Bandić, dodavši da je ovo samo početak i zagrijavanje te da bi prava priča počela funkcionirati, država treba biti učinkovitija i donijeti provedbene propise o uključivanju i financiranju pomoćnika u nastavi. Mi čekamo spremni da možemo demonstrirati ozbiljnost i djelotvornost u realizaciji, te još jednom pokazati zašto grad Zagreb slovi kao socijalno najosjetljiviji grad u Republici Hrvatskoj.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić naveo je tri specifična cilja u provedbi projekta: uključivanje i integracija učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno obrazovne, neposredna profesionalna potpora učenicima s teškoćama kroz stručni  rad osposobljenih pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika te kvalitetna i potpuna provedba nastavnog plana i programa za sve učenike u razrednim odjeljenjima u koja su uključeni učenici s teškoćama u razvoju.

Ovaj projekt dokazuje da postoji mnogo sredstava, radi se o gotovo dvije milijarde eura, na raspolaganju kroz Europski socijalni fond upravo za financiranje aktivnosti i programa koje institucije, ustanove i udruge provode kao svoju redovnu djelatnost, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije Jelena Ricov.

Kako se čulo, kroz prošlogodišnji projekt izrađena je i Brošura o radu pomoćnika u nastavi kao dodatna pomoć u svakodnevnom radu s djecom s teškoćama u razvoju te kao sredstvo informiranja javnosti o samom radu pomoćnika u nastavi.

Tekst: Zagreb.hr

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply