INTERLIBER: Otvoren 38. sajam knjiga i učila Interliber

INTERLIBER: Otvoren 38. sajam knjiga i učila Interliber

Ministar kulture Berislav Šipuš otvorio je u utorak u Zagrebu 38. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber naglasivši tom prigodom kako je riječ o središnjem događanju kulturne godine u Hrvatskoj, koji pokazuje da unatoč krizi interes za knjigu i pisanu riječ ne jenjava.

“Unatoč krizi i teškim vremenima, koji su posebno izraženi upravo u nakladništvu i izdavaštvu, na početku smo još jednog Interlibera, tradicionalnog stjecišta svih ljubitelja knjige u Hrvatskoj, koji je i sinonim za događaj one intelektualnosti koja se zna igrati istinom, strukturama i konstrukcijama, a kojemu se svi vesele i s nestrpljenjem ga očekuju veći dio godine”, kazao je Šipuš na svečanom otvorenju u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma.

Pred knjigom danas stoje mnogobrojni izazovi: od onih koji nose predznak financijske problematike, vezanih uz održavanje nakladništva kao kulturne i kreativne industrije, pa do pitanja opstanka tiskane knjige u dobu beskonačnih mogućnosti elektroničkih medija, napomenuo je ministar.

“No, dok smo s jedne strane suočeni s brigom zbog pada brojnosti čitateljske publike i svjevrsnog gubitka interesa mladih za pisanu riječ, s druge strane podaci iz drugih zemalja, iz Europske unije, ukazuju na rast interesa za knjigu kao objekt želje”, istaknuo je.

“Vjerujem da to može biti poticaj i nama u Ministarstvu kulture i izdavačima i nakladnicima da zajednički već do kaja godine operacionaliziramo svoje namjere da pomognemo tom sektoru kao ključnom elementu u kulturi onih industija koje nazivamo kreativnim i kulturnim”, ocijenio je Šipuš.

Knjiga nas čini boljima, tolerantnijima i uči nas onome najvežnijem što čovjek mora imati: slušanju drugih, a također pridonosi očuvanju našeg jezika – jer jezik je taj koji nas čini onim što jesmo, on potvrđuje naš identitet, istaknuo je nadalje.

“Uvjeren sam da će i ovaj Interliber potvrditi da knjiga u Hrvatskoj ima čitatelja, da je aktualna, da ima svoju publiku i među djecom i mladima, da postoji i kod srednje i takozvane starije generacije. Vjerujem da još nismo zaboravili učinak čitanja knjige, razgovora o knjizi, i da smo tu ljubav usadili i nastavili njegovati i kod generacija koje nas nasljeđuju, jer svi mi imamo i tu ulogu – obrazovnu, edukativnu, odgovornu prema dobroj priči, znanju, istraživanju i otkrivanju u kojemu ne bi trebalo biti okvira, granica i zabrana”, poručio je ministar.

Mjesto koje šalje poruku znanja, mudrosti i zabave

Organizator Interlibera je Zagrebački velesajam u suradnji sa zajednicom nakladnika i knjižara.

Okupljenima se obratila i voditeljica podružnice Zagrebačkog velesajma Marina Pavković, koja je istaknula kako Velesajam maksimalno ulaže u kvalitetu toga događanja kojemu je cilj kroz brojne sadržaje vezane uz knjigu i pisanu riječ “odaslati poruku znanja, mudrosti i zabave”.

“Želja nam je stvoriti mjesto u kojem napreduje industrija i kreativnost, zajedno graditi društveni kapital uspješnosti. Ove godine spremni smo na nove izazove: Interliber je nikad jači, a slavni paviljoni 5 i 6 Zagrebačkog velesajma dupkom su puni”, poručila je Pavković.

Otvorenju su nazočili i pomoćnik ministrira kulture Vladimir Stojsavljević, predstavnici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, te izdavačke industrije, kao i brojnih kulturnih i političkih institucija. Nakon što je sajam proglašen otvorenim, ministar je obišao štandove i popratne programe Sajma.

Sajam koji svake jeseni na Zagrebačkom velesajmu okuplja nakladnike, pisce, distributere i sve ljubitelje knjige u 38 je godina postojanja postao nezaobilazno mjesto susreta izdavačke industrije s čitateljima. Prošle godine, Interliber je posjetilo više od 130 tisuća posjetitelja.

Ove godine, interliberskoj će mješavini izložbeno-kulturnog, edukativnog i zabavnog sadržaja pridonijeti ukupno 266 izlagača, a među njima će se predstaviti i kineski nakladnici.

Ovogodišnji je Interliber bogatiji za jednu novu atrakciju: Znanstveni kvart otvoren u Paviljonu 6, posebno osmišljen šestodnevni program  popularizacije znanosti na praktičan i zabavan način. Jedan od noviteta koji će zasigurno razveseliti mnogobrojne kupce je i “Knjižider”, mjesto na ulazu u Paviljon 6 gdje se mogu pohraniti kupljene knjige dok se nastavi s obilaskom štandova. Ulaz na Sajam je besplatan.

Tekst: ZNA.HR/HINA

HINA/Tomislav PAVLEK

Leave a Reply