MILAN BANDIĆ: Da nema obrtnika Grada Zagreba, ne bi bilo Grada Zagreba

MILAN BANDIĆ: Da nema obrtnika Grada Zagreba, ne bi bilo Grada Zagreba

U Gradskoj upravi održala se konferencija za novinare na temu Dodjela potpora obrtnicima, konferenciji su prisustvovali gradonačelnik  Milan Bandić, pročelnicu Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić i predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar.

Grad Zagreb kontinuirano od 2000. raznim oblicima mjera potiče rast i razvoj obrtništva i poduzetništva. Tako je i u 2015. nastavljena provedba mjere „Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto“ u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Zagreb i Razvojnom agencijom Zagreb – TPZ d.o.o. kroz koju se omogućuje dodjela potpore nezaposlenim osobama u iznosu od 25.000,00 kuna, a u cilju pokretanja vlastitog posla.

– Da nema obrtnika Grada Zagreba, ne bi bilo Grada Zagreba. Mi od 2000. godine potičemo razvoj obrtnika i malog i srednjeg poduzetništva. Ovim potporama se omogućilo ne samo očuvanje 694 obrtničkih radionica u Zagrebu već očuvanje 2025 radnih mjesta koji rade u tim radionicama. Uspostavljena je trajna suradnja i partnerski odnos s obrtničkim asocijacijama. – rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Temeljem natječaja zaprimljeno je 745 zahtjeva obrtnika za dodjelu potpora od kojih je 694 udovoljilo uvjetima i odobrene su im potpore u ukupnom iznosu od 12.009.500,oo kuna.

– Da nema ove potpore puno veći broj obrtnika bi zatvorio svoje obrte. Potpora im je omogućila da prežive tešku financijsku krizu koja je na snazi u Zagrebu i državi u zadnjih 5/6 godina. – rekao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

U strukturi odobrenih potpora najviše ih je iz skupine tradicijskih djelatnosti, njih 417, zatim iz skupine deficitarnih, njih 148, te iz skupine proizvodnih, njih 129. Pojedinačni iznosi potpore kreću se u rasponu od 10.000,00 do 30.000,00 kuna, a namijenjene su za: nabavu opreme i uređenje poslovnog prostora, edukaciju zaposlenih i naučnika, promotivne aktivnosti s naglaskom na sudjelovanje na sajmovima i izložbama te certifikate i znakove kvalitete.

– Što se tiče obrtništva da li uopće treba više govoriti o njegovom značaju, o tome koliko je to potrebno za zapošljavanje ljudi koji ne bi pronašli mjesto u velikim korporacijama ili bi se teže snašli. Osim toga utjecaj obrtništva, velik je na naše živote u Gradu Zagrebu i oko Grada Zagreba. U tijeku je natječaj za dodjele potpora za razvoj društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge. Grad Zagreb je prepoznao socijalno poduzetništvo kao jedan od važnih aspekata i načina da se marginalizirane skupine na tržištu rada mogu zapošljavati. – rekla je Mirka Jozić, pročelnicu Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Početkom studenog održat će se Start –up Konferencija Zagreb Connect, na Zagrebačkom velesajmu gdje će mladi poduzetnici predstaviti svoje poslovne ideje te se povezati s investitorima i poslovnim anđelima.

Mirka Jozić također je spomenula proširenje Tehnološkog parka na Zagrebački velesajam 2. kat paviljona 12.

Početkom prosinca gradonačelnik Milan Bandić, u suradnji s Obrtničkom komorom, ponovo će revitalizirati prostore koji su prazni, tako da će ih iznajmljivati od 1,00 do 5,00 kuna po metru kvadratnom.

– Nama je bitno da prostori nisu prazni, i da se i na taj način omogući zapošljavanje još većeg broja ljudi,  da se samo režije plaćaju, Grad je već na dobitku.- rekao je Milan Bandić.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply