Otvorena izložba 1. Zagrebačka smotre političke karikature na temu: Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova Gradska uprava

Otvorena izložba 1. Zagrebačka smotre političke karikature na temu: Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova Gradska uprava

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba 1. Zagrebačka smotre političke karikature na temu: Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova Gradska uprava. Na 1. Zagrebačku smotru političke karikature pristiglo je 80 karikatura od 37 različitih autora, a podjeljeno je deset jednakovrijednih nagrada uz certifikat, svaki nagrađeni autor je dobio i novčani iznos od 2000 kuna.

Velika je šteta što je karikatura u nas gotovo iščezla iz svih medija i što u Hrvatskoj nema ni jednog humorističnog lista. Upravo je zato ova Smotra važna i vrijedna, jedino nas još izložbe karikatura mogu približiti tom iznimno zahtjevnom načinu izražavanja koji u konačnici mora stvoriti dojam potpune lakoće postojanja. Unatoč tome što je uvriježeno mišljenje kako je najteže prihvatiti šalu na vlastiti račun, ja sam sretan što danas mogu biti ovdje i zajedno se s vama smijati radovima na ovogodišnju temu smotre, prihvaćajući jedan drugi i drugačiji pogled na ono što mi u Gradskoj upravi doživljavamo kao mukotrpan rad za boljitak našeg društva. – rekao je Slavko Kojić na otvaranju Smotre.

U listopadu 1827. godine nastala je prva politička karikatura u Hrvata, prilikom boravka ugarskog palatina, nadvojvode Josipa u Zagrebu, te ga prikazuje u kočiji zajedno sa zagrebačkim biskupom Maksimilijanom Vrhovcem, a kočiju vuku dva velikaša i dva građanina. Od tih davnih dana novo razdoblje hrvatske karikature počinje izlaskom zagrebačkih “Kopriva” 1906. godine. NAkon desetak humorističkih novinar, magazina među posljednjima je ugašen “Kerempuih” a jedino utočište karakturistima su humorističke rubrike dnevnih novina.

– Jedina iskra i svjetlo u tami pojavljuje se kroz izložbe karikatura. stoga je i ovo oživljavanje političke karikature hvale vrijedna humoristička aktivnost posebno zbog teme “Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova Gradska uprava”. Stoga se zahvaljujem gradonačelniku Milanu Bandiću jer je trebalo hrabrosti, snage i dobre volje podmetnuti leđa i biti na vjetrometini hrvatskih karikaturista!- rekao je organizator izložbe Ivica Palatinuš.

Slavko Kojić je predao certifikate desetorici nagrađenih među kojima je i jedna žena, Nataša Rašović, a nagrađeni su još: pokojni Ivan Haramija, čiju je nagradu preuzela supruga Vera, Oto Reisinger, Nik Titanik, Zoran Duniskvarić, Ivan Jambrešić, Dragutin Dado Kovačević, Josip Kovačević, Davor Trgovčević i Branko Ilić. Nagradu je dobio izvan konkurencije i slovenski karikaturista Milan Alašević.

Tekst/Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply