HŽ: Zimsko računanje vremena

HŽ: Zimsko računanje vremena

U nedjelju 25. listopada u 3.00 sata završava ljetno računanje vremena i pomicanjem sata jedan sat unatrag (na 2.00 sata) počinje zimsko računanje vremena po srednjoeuropskome zonskom vremenu, što će se odraziti i na željeznički promet.

Zato su u HŽ Infrastrukturi organizirana posebna dežurstva osoblja, a kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo, točno vrijeme.

U željezničkome će prometu zbog pomicanja vremena s 3.00 na 2.00 sata četiri putnička vlaka biti zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom. Riječ je o trima vlakovima na relaciji Vinkovci – Zagreb (od kojih će dva stajati u kolodvoru Strizivojna-Vrpolje, a jedan u Banovoj Jaruzi) te o jednom na relaciji Varaždin – Zagreb (stajat će u kolodvoru Varaždin).

Pri tome bismo napomenuli kako je jedna od teorija da je upravo željeznica zaslužna za unifikaciju računanja vremena jer je mnoštvo lokalnih vremena u vrijeme pojave i ekspanzije željeznice u Engleskoj kompliciralo funkcioniranje sustava. Zato su četrdesetih godina 19. stoljeća u Engleskoj vrijeme za svoje trase počela uređivati prvo pojedina lokalna željeznička poduzeća, a kad su se društva spojila, vrijeme u početnom meridijanu u Kraljevskoj zvjezdarnici u Greenwichu postalo je obvezatno željezničko vrijeme za sve linije. Godine 1883. međunarodnim je dogovorom to definirano kao standardno vrijeme.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply