Na Trgu bana Jelčića otvoren 1. Sajam zimnice i Izložba autohtonih proizvoda

Na Trgu bana Jelčića otvoren 1. Sajam zimnice i Izložba autohtonih proizvoda

Na Trgu bana Josipa Jelačića, građani će moći do 18. listopada kupiti i probati domaće zimnice iz svih krajeva Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb organizirali su  1. Sajam zimnice i Izložbu autohtonih proizvoda,   na Sajmu se predstavlja 77 izlagača i mladih poljoprivrednika iz svih hrvatskih županija, gradonačelnik Milan Bandić i ministar Tihomir Jakovina zajedno su obišli sajam.

-Kao suorganizatori ovog sajma Grad Zagreb i Ministarstvo poljoprivrede, doveli smo na Jelačić plac cijelu Hrvatsku. Pozivam svoje sugrađane,  da ovaj vikend dođu na Jelačićev plac i pripreme se za zimu, ovdje će naći najbolje što imamo u Hrvatskoj – od ajvara, ukiseljenog i svježeg voća i povrća do raznih delicija Slavonije, Dalmacije i Istre. – rekao je Milan Bandić.

-Još jedan odličan projekt u suradnji Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba, povodom Svjetskog dana hrane, odlučili smo pripremiti prvi Sajam zimnice i Jelačić plac vratiti u povijest, kada se tu trgovalo. Na ovom Sajmu nalazi se 77 izlagača iz cijele hrvatske koji nude svoje delicije. Uz Sajam održava se Izložba autohtonih proizvoda, ovom prigodom želim naglasiti da će do kraja godine još 20 proizvoda dobiti oznaku izvornosti i oznaku zemljopisnog porijekla. Želim svim Zagrepčankama Zagrepčanima, te brojnim turistima da u ova dva dna uživaju u gastronomskoj ponudi naših domaćih proizvođača.- rekao je Tihomir Jakovina.

Cilj manifestacije je okupiti proizvođače iz svih županija koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se povezuju s pojmom „zimnica“, te im omogućiti prodaju i direktno povezivanje s  potrošačima, te oživjeti spravljanje zimnice koja na hrvatskim prostorima ima dugu tradicija.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply